Start van hoofdcontent

Artis

nl

Geen apen meer op apenrots in Artis: makaken vertrekken naar Edinburgh

10 oktober 2024, 09.15 uur · Aangepast 11.27 uur · Door Bas Velzel

Het is het eerste verblijf waar kinderen vaak naar toe rennen als ze Artis binnenkomen: de apenrots. Op die rots zijn alleen geen apen meer te zien en dat gaat ook niet meer gebeuren. De Japanse makaken gaan naar een dierentuin in het Schotse Edinburgh. Komend najaar wordt het verblijf gerenoveerd voor de komst van twee andere diersoorten. 

Een lege apenrots - AT5 / Bas Velzel

Op de plek waar de huidige rots nu staat, stond in 1940 nog een andere apenrots. Destijds zaten er nog geen makaken op de rots, maar lampongapen, uit Indonesië. In 1966 is de rots gerenoveerd naar zijn huidige vorm. Sinds 1988 leefde de groep makaken op het eilandje. 

Maar ook zij zullen straks niet meer de bewoners zijn van de rots. De apen zitten sinds korte tijd in quarantaine als voorbereiding op hun verhuizing, dat is gebruikelijk bij het overplaatsen van dieren van de ene dierentuin naar de andere. 

Nieuw verblijf, oude rots

In het nieuwe verblijf, waarvan de bouw in november gaat beginnen, blijft de oude apenrots nog wel staan. Er wordt gebruik gemaakt van de bomen in de omgeving. Door middel van luchtbruggen kunnen de nieuwe dieren dan van het eiland naar de bomen klimmen. Het rotsige eilandje wordt ook beplant. Het verblijf is ontworpen door Thijs de Zeeuw, dezelfde architect van het olifantenverblijf. 

Impressie van de rots in het nieuwe verblijf - Artis / Thijs de Zeeuw

De nieuwe dieren die het verblijf na de renovatie gaan bewonen zijn de kleinklauwotter en een groep rode panda's. De otters zullen voornamelijk in het water rond het eiland te zien zijn. De luchtbruggen en de omliggende bomen zijn voor de kleine panda, die zichzelf graag beschut. De dieren zullen er naar verwachting volgend voorjaar te zien zijn. In Artis leeft op het moment al een rode panda, in het oude berenverblijf achterin het park.

Renovaties

De apenrots is een van de renovaties die de dierentuin de komende tijd aangaat. Zo wordt het oude leeuwenverblijf, het zogenoemde Kerbertterras, straks gebruikt door de ringstaartmaki's en de rode vari's. Ook daar wordt met luchtbruggen gewerkt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938