Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Oud-leeuwenverblijf Artis ondergaat renovatie: ringstaartmaki's en rode vari's nieuwe bewoners

25 juni 2024, 10.45 uur
Door Bas Velzel · Foto: Artis

Het verblijf waar de leeuwen van Artis eerst zaten, het Kerbertteras, krijgt nieuwe bewoners. Het oude onderkomen van de leeuwen gaat eind dit jaar worden gerenoveerd en wordt verbonden met het tegenoverliggende lemurenverblijf. De rode vari's, ringstaartmaki's en een schildpad uit Madagaskar komen in het nieuwe verblijf.  

Artist impression van het vernieuwde Kerbertterras in Artis - Artis

Het oude leeuwenverblijf kan niet gesloopt worden, aangezien het een rijksmonument is. Maar Artis kan wel wat aanpassingen doorvoeren, waardoor het verblijf wel weer bewoond kan wonen door een aantal dieren. Het Kerbertterras wordt via luchttunnels verbonden met het huidige lemurenverblijf en een nieuw binnen verblijf voor de dieren. De tunnels gaan dwars over de bezoekers van de dierentuin heen. 

Alle dieren die gebruik gaan maken van het nieuwe verblijf, wonen op het moment al in Artis. De rode vari's in het lemurenverblijf, waar je als bezoeker doorheen kan lopen, en de ringstaartmaki's zitten in het Klein Zoogdierenhuis. De schildpadden verblijven op het moment in het reptielenhuis.  

Artis hoopt met het nieuwe verblijf ook de bezoeker wat mee te geven over de bedreigde natuur en dieren van Madagaskar. "Helaas worden nu zeker 700 soorten op Madagaskar met uitsterven bedreigd. Sommige bijzondere diersoorten zijn zelfs al helemaal verdwenen."

Het Kerbertterras is tot de start van de renovatie tijdelijk toegankelijk voor bezoekers. Via een ponton lopen bezoekers over het water het terras op.

Nieuw leeuwenverblijf

Begin 2021 maakte de dierentuin bekend dat de leeuwen gingen vertrekken, omdat er geen financiële middelen waren om een groter verblijf voor hen te realiseren. De leeuwen zouden naar Frankrijk gaan maar dit ging op het laatste moment niet door. Het verblijf bleek namelijk niet beschikbaar. Na het bericht dat de leeuwen toch niet naar Frankrijk vertrokken, kreeg de dierentuin veel steun.

Twee gulle filantropen boden uiteindelijk aan om een nieuw verblijf voor de dieren te financieren. Dat verblijf, waar de drie leeuwen nu zitten, werd in oktober van vorig jaar geopend. Het verblijf is tien keer zo groot dan het Kerbertterras.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938