Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rondje Artis met ecoloog Atze: welke dieren kunnen we in het wild verwelkomen in de stad?

14 september 2024, 07.00 uur · Aangepast 14.14 uur · Door Frederieke Weel

Door klimaatverandering gaan we nieuwe dieren verwelkomen in en rond de stad. De flamingo en de steltkluut zijn hier voorbeelden van. Maar ook de wasbeer is volgens stadsecoloog Atze van der Goot dichtbij: "Ik kan me best voorstellen dat we hier over tien jaar wasberen hebben."

AT5

We lopen een rondje door Artis met Atze. Van de wasberen, via de wallaby's naar de flamingo's. Alle drie voorbeelden van exotische dieren die inmiddels in Nederland gezien zijn. De kans dat je ooit tegen een wallaby aanbotst in de stad, lijkt Atze klein, maar de wasberen en de flamingo's kunnen we de komende jaren best verwachten. 

Atze noemt wat dieren die ooit met behulp van de mens zich hier hebben kunnen vestigen en nu dus kans maken om te blijven. Voorbeelden zijn de halsbandparkiet, de Amerikaanse rivierkreeft en de wallaby. "Dit zijn soorten die toevallig door de mens van plek a naar plek b zijn uitgezet, dus het is maar de vraag of het ze lukt om te overleven in het wild. Zo zie je dat er opeens exotische beesten in Nederland kunnen verschijnen", vertelt hij.

Klimaatverandering

Maar je hebt ook diersoorten die vanuit het zuiden oprukken vanwege klimaatverandering. "Omdat het steeds warmer en droger wordt in het Middellandse Zeegebied zien we de steltkluut, de flamingo en de goudjakhals oprukken naar het noorden." 

Zijn dit de Amsterdammers van de toekomst? - AT5

En dat is niet alleen maar goed nieuws volgens Atze. "Uiteindelijk is het niet wenselijk om allerlei exoten hier te krijgen. Het kan ons lokale ecosysteem of diersoorten verdringen of verslechteren. Wasberen zouden bijvoorbeeld de vos kunnen wegconcurreren. Of ze zouden de eieren uit een vogelnest kunnen halen. Op die manier zouden ze behoorlijk impact kunnen uitoefenen op lokale flora en fauna", vertelt hij. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938