Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wegsleepdienst komt in actie in aanloop naar Amsterdam Marathon: "452 euro wegsleepkosten"

9 oktober 2024, 16.51 uur · Aangepast 17.11 uur · Door Luuke Westelaken / Informatief

Op zondag 20 oktober staan er weer duizenden hardlopers aan de start voor de Amsterdam Marathon. Een groot evenement en dat heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van de stad. In Het Verkeer spreken we met de wegsleepdienst en de organisatie van het evenement. 

Er doen dit jaar weer veel lopers mee met de marathon. "Zondag staan er 45.000 deelnemers aan de start", vertelt Slobbe. "Dit is een recordaantal lopers. Het is nog nooit zo'n hoog aantal geweest".

De marathon zal starten en eindigen bij het Olympisch Stadion. Vanaf daar rennen alle lopers richting het Vondelpark, naar Zuid, en maken daarna een lus bij de Amstel. Via Oost en de Stadhouderskade komen ze allemaal via het Vondelpark weer terug bij het stadion. "Ik kijk er heel erg naar uit", zegt een hardloper. "Het is een magische plek, dus ik ben heel blij dat ik vanuit het stadion mag starten", voegt hij eraan toe.

Joost - Handhaving - AT5

452 euro wegsleepkosten

Ook de wegsleepdienst is druk bezig met de voorbereidingen van het grote evenement. Het parcours van de marathon moet namelijk autovrij zijn vóór de start zondag. "We gaan de donderdag, vrijdag en zaterdag voor de marathon alle voertuigen die op de route staan een flyer op de voorruit geven", legt Joost van de afdeling wegsleep uit. "De dag van de marathon werken wij gewoon, dat doen wij om het evenement goed te laten verlopen en om ervoor te zorgen dat mensen het goed naar hun zin hebben".

Automobilisten die hun auto niet op tijd verplaatsen, riskeren dat hun voertuig wordt weggesleept  zaterdagnacht door Joost en zijn team. Joost merkt hierbij op: "Het aantal auto's dat we wegslepen, is nog veel te hoog." Hij voegt toe, "Het weggesleept worden op de route van het evenement kost 452 euro en de opslagkosten bedragen vervolgens 9 euro per dag."

Quote

"De hoeveelheid auto's die we wegslepen dat zijn er veel teveel..."

Joost - afdeling wegsleep
AT5

Gevolgen voor het verkeer

"Het is een groot evenement met een lang parcours dus het heeft veel impact op de bereikbaarheid", legt Slobbe uit. "Toch kan iedereen met de auto de stad in en uit komen. Ook zijn er voor voetgangers en fietsers sluisposten ingericht op het parcours om daar ook veilig te kunnen oversteken."

Kijk hier voor meer informatie over de bereikbaarheid tijdens de Amsterdam Marathon.

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, mail dan naar: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam