Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Amsteldijk krijgt nieuwe inrichting: ''Rijstrook wordt fietspad''

7 oktober 2024, 15.24 uur · Aangepast 15.57 uur · Door Korine Geerdink / Informatief

De Amsteldijk, tussen de Vrijheidslaan en de President Kennedylaan, krijgt een nieuwe inrichting. Er komt hier meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Omgevingsmanager Ismay de Vries legt in Het Verkeer uit hoe die ruimte wordt gecreëerd. 

AT5

De Amsteldijk wordt aangepakt om de verkeersveiligheid te verbeteren. ''Dat doen we door meer ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers.'' En dat is niet alles. ''Ook is het asfalt toe aan groot onderhoud, moeten de kabels en leidingen vervangen worden en willen we de buurt groener maken'', legt De Vries uit. 

In de oude situatie waren er in beide richtingen twee rijstoken. Dat worden er straks in beide richtingen één. De rijstrook aan de woonbotenkant wordt een fietspad. ''Daardoor ontstaat er langs het water meer ruimte voor de voetgangers'', legt De Vries uit. ''En de rijstrook aan de huizenzijde wordt een groenstrook met extra bomen.''

''Door deze nieuwe inrichting kunnen we straks op de Amsteldijk dertig kilometer per uur voor autoverkeer invoeren.''

Artist Impression - Gemeente Amsterdam
Quote

''De buurt merkt dat ze hier niet meer met de auto doorheen kunnen''

Ismay de Vries - Omgevingsmanager

Een jonge vrouw die net in deze buurt is komen wonen vindt het goed dat de straat een nieuwe inrichting krijgt. ''Hiervoor was het allemaal een beetje smal, vooral het fietspad.'' En oudere dame is minder enthousiast. ''De werkzaamheden moeten waarschijnlijk gedaan worden maar ze ontregelen regelmatig mijn leven.''

De Vries snapt dat de werkzaamheden vervelend zijn voor de buurt. ''Ze kunnen er niet met de auto doorheen en de parkeervakken zijn opgeheven.'' Een dat is niet alles. ''We hebben ook verschillende afvalcontainers moeten sluiten omdat ze niet geleegd kunnen worden. Maar we hebben tijdelijke containers op andere plekken geplaatst.'' En de buurt moet rekening houden met geluidsoverlast tussen 07.00 uur 's ochtends en 16.00 uur 's middags. 

AT5

De Amsteldijk is  afgesloten voor autoverkeer tussen de Vrijheidslaan en de President Kennedylaan. Er geldt een omleiding via de Rijnstraat. Fietsers en voetgangers kunnen wel langs het werk.

De werkzaamheden op de Amsteldijk duren tot medio april 2025. ''Dit is wel afhankelijk van het weer'', sluit De Vries af.

Gemeente Amsterdam

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, mail dan naar: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam