Start van hoofdcontent

Damsko

nl

De Spot: Tony is de zingende patatman van Cruquiuseiland

15 september 2024, 12.00 uur · Aangepast 15 september 2024, 12.12 uur · Door Waldy van Geenen

Op Cruquiuseiland staat een snackkot: snackbar Tony. En in de kraam staat Tony Singh, een altijd vrolijke, grappende, en genereuze patatverkoper. De hele buurt kent hem, en iedereen heeft er dan ook wel een patatje gehaald. "Ik doe dit al achtendertig jaar, zo lang. Ik ben inmiddels een soort buurtvader geworden. Ik ken sommige mensen nog van toen ze kleine kindjes waren en een patatje kwamen kopen."

"Vroeger stond ik een kwartslag gedraaid", legt hij uit terwijl hij voor zijn kraam op de J.M. van der Meylaan staat. De container waarin hij zit wijst nu de richting van de autoweg, beter vindt Tony. Nu heeft hij in elk geval meer overzicht over wat er allemaal gaande is op het stukje straat dat niet echt een pleintje is, maar wel fungeert als trechter richting Zeeburg en de Indische Buurt. "In 38 jaar heb ik veel zien veranderen hier. Vroeger was hier een industrieterrein, nu staan er allemaal huizen."

Tony kwam lang geleden op vakantie naar Nederland vanuit India, hij ontmoette hier een vrouw met wie hij gelukkig was. "Dina Catherina Zonderman heette ze, we waren ook getrouwd. Het was haar idee om hier een snackbar te beginnen. Ze had een keer laat 's avonds trek in een patatje en kwam erachter dat er niet veel in de buurt zat." In 1999 overleed Dina aan baarmoederhalskanker en Tony vervult elke dag nog haar wens. "Zij wilde dat ik doorging met de patatzaak. Ik kom hier naartoe en heb het naar mijn zin tijdens mijn werk, maar eigenlijk mis ik haar wel elke dag."

AT5

Niet pinnen

Mensen die wel eens een snack halen bij Tony weten dat hij de zingende patatman is. Hij steekt het niet onder stoelen of banken dat hij een vertolker is van de nummers van de legendarische Indiase zanger Mohammed Rafi. Zo heeft Tony als eens voor grote zalen gestaan in India, en wat minder vaak in Nederland. "Mijn vader zijn hobby was zingen, en ik volg in zin voetsporen. Ik zou het liefst een keer een groot concert geven, samen met andere mensen, en dan alles wat we verdienen doneren aan arme mensen. Dat is mijn droom."

In de snackbar is er één regel en dat is dat is betaald moet worden met cash. Menig klant loopt hier tegenaan, aangezien de meeste mensen met pin willen betalen. Tony heeft dan ook een briefje in zijn toonbank liggen met daarop zijn rekeningnummer. "Als je geen cash hebt, mag je het ook overmaken naar me." Het gebeurt ook regelmatig, dat ook dat niet lukt. Dan mogen mensen met alle liefde hun patatje een ander keer komen betalen. Zo blijkt als ook een late klant die nog snel een ijsje komt halen alleen een pinpas heeft. "Woon je in de buurt", vraagt Tony. "Dan zie ik je graag de volgende keer, morgen, overmorgen of volgend jaar om te betalen. Ik ben blij als jij geniet."

De Spot is een rubriek van het AT5-programma Damsko. Klik hier om alle afleveringen te bekijken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938