Start van hoofdcontent

Damsko

nl

De Spot: Rogiers huis staat vol met spulletjes, hij is een 'veilig verzamelaar'

14 juli 2024, 11.59 uur · Door Waldy van Geenen

In de Stadionbuurt staat een huis vol spullen. Papieren, bonnetjes, kranten, notities. Het is het werk van Rogier van der Vliet. Hij doet aan, zoals hij het noemt, 'veilig verzamelen'. Hij wil wel wat spullen wegdoen, maar dan moet hij wel eerst alles een keer doorspitten. Want hij wil niks waardevols weggooien.

"Hier staan voornamelijk schriften met notities en kranten", Rogier loopt een slaapkamer binnen waar je maar een meter in kan stappen, vanwege alle opgestapelde dozen en andere spullen. "Er zitten ook nog wat papieren in van rechtszaken. Een die ik gewonnen heb, zonder advocaat. Tegen de afdeling Toeslagen."

Volgens Rogier zitten er allerlei waardevolle notities tussen de papieren, want hij schrijft nogal wat gedachtegangen en andere zaken op. "Het ding is alleen dat ik die notities vaak kwijtraak, dan maak ik daar weer nieuwe notities over, en die wil ik dan in verzamelschriftjes doen. Nou raak ik die schriftjes dan soms ook weer kwijt. Ach ja, zo houd ik mezelf dus behoorlijk bezig."

Tussen de spullen in de kamer hangt een oude hockeysok. "Kijk, die andere bijhorende sok ben ik kwijt. Die moet ik eerst even vinden. Maar waarschijnlijk kan ik, vanwege mijn slechte rug, toch niet meer hockeyen en maakt het eigenlijk ook helemaal niet uit of ik die andere sok vind of niet", lacht Rogier.

Rogier te midden van zijn verzamelingen - AT5

Bankdirecteur

In zijn werkend leven zat de nu 78-jarige Rogier in het bankwezen. Hij was directeur bij een AMRO-vestiging nog voor de bank fuseerde met de ABN. Erover pratend vertakt het gesprek zo vaak in andere gesprekken, dat hij vaak de draad kwijtraakt. "Je moet me maar weer bij de les halen, als dat gebeurt."

In zijn woonkamer gaat de verzameling papieren, stapeltjes kranten en allerlei andere prullaria door. "Ik heb de neiging om ook oude elektrische apparaten te verzamelen. Dingen die ik dan op straat vindt." Hij wijst een oude dvd-speler aan, een tuner, een oude platenspeler en nog een oude radio. "Ik moet eerst even kijken of die apparaten het nog doen, voordat ik ze weggooi. Anders zou het zonde zijn."

Tussen de rommel heeft Rogier ook wat knutselspullen verzameld die hij gevonden heeft, hij krijgt namelijk binnenkort bezoek van één van zijn kleinkinderen. "Er zijn mensen van mijn leeftijd en soms nog wat jonger zelfs, die nu al beginnen met spullen weg te doen. Maar ik moet daar niet aan denken. Ik moet wel een keer opruimen hoor, maar ik kan dat niet nu al allemaal doen. Ja, wat dat betreft zijn mijn kinderen de klos na mijn dood. Met het opruimen van al mijn verzamelde spullen," lacht Rogier.

De Spot is een rubriek van het AT5-programma Damsko. Klik hier om alle afleveringen te bekijken.