Start van hoofdcontent

Damsko

nl

De Spot: Harry uit De Pijp is de enige in de Benelux die antieke kachels repareert

30 juni 2024, 15.49 uur · Door Waldy van Geenen

Verstopt tussen rijen woonhuizen zit in de Govert Flinckstraat de zaak van Harry verstopt. Eenmaal binnen lijk je wel te zijn beland in het lab van een gekke wetenschapper, met oude metalen gedrochten in alle vormen en maten, aan alle kanten van de gigantische werkplaats die hij er heeft. Gek is ook een beetje wat Harry van Gennip is, van antieke kachels om precies te zijn. Als hij er eenmaal over begint te praten, houdt hij namelijk niet meer op.

"Hier zit nieuw plaatstaal in, dat heb ik vervangen en nu moet ik allen nog nieuw mica toevoegen." Harry is bezig met het repareren van een oude houtkachel ter grootte van een kleine oude tv. Hij heeft hem helemaal opgeknapt en alleen het raampje, waardoor straks het brandend hout te zien zal zijn, moet er nog in."'Kijk het mooie van dat mica is, het is geen glas en je kan het dus gewoon buigen."Vernuftig knipt hij het op maat en schroeft het straks in het deurtje.

Het is een van de tientallen, misschien wel honderden kachels die Harry in zijn werkplaats heeft staan. Vijfenveertig jaar terug 'rolde' hij de antieke kachels in, zoals hij zelf zegt. Vanwege de woningnood kon hij moeilijk aan woonruimte komen in de stad. Toen hij uiteindelijk een oud winkelpand kon kopen, moest hij de oude spullen erin erbij kopen. "Zo verkocht is dus op een oude veiling een platte buiskachel en ik dacht ineens 'Harry dit is handel'." 

Sindsdien reist Harry Europa door op zoek naar oude kachel om op te kopen en te repareren. Het vak is enigszins uniek, er is niemand in de wijde omtrek die dit werk doet. "In de hele Benelux ben ik in elk geval de enige. In Denemarken zaten er wat mensen die het ook deden, maar meer niet." 

Harry bij de 'Picasso-kachel. - AT5

In zijn zaak heeft hij de mooiste, grootste, af en toe lelijkste, maar altijd de meest unieke kachels van soms wel meer dan honderd jaar oud staan. "Deze kachel komt ui 1910 en is in De Pijp gemaakt," Harry staan naast een metalen monster dat tot kniehoogte komt met een onverwachte ronding aan de bovenkant. "Het is een Amerikaans model voor kolen. Deze is gemaakt in een fabriek die ooit naast de Heineken-Brouwerij stond. Dit is wel bijzonder, deze is niet heel veel gemaakt."

Harry loopt door naar een wonderlijke toren van ijzer, dat bestaat uit meerdere verdiepingen die aan elkaar verbonden zijn door middel van metalen buisjes. "Dit model stond in het atelier van Picasso in Parijs. Er is een hele bekende foto waar hij naast deze kachel zit. Ik noem hem dan ook het 'Picasso-model'." Harry verwondert zichzelf na bijna een halve eeuw werken met de kachels nog steeds over hoe goed ze werken na al die tijd. "Dit zegt iets over de industriële revolutie, dat bepaalde producten voor dagelijks gebruik zo goed zijn gemaakt, dat ze het na bijna 100 jaar nog steeds doen. Dat is vandaag de dag wel anders."

Harry wil met pensioen, alleen kan hij niet echt een vervanger en opvolger vinden voor zijn zaak. "Ja dan houdt het op. Ik zou graag al mijn kennis doorgeven aan iemand. Niemand doet dit op dit niveau, en ik kan ook moderne kachels repareren. Ik zou graag het vak doorgeven." 

De Spot is een rubriek van het AT5-programma Damsko. Klik hier om alle afleveringen te bekijken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938