Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uitgeweken cruiseschip kost gemeente tienduizenden euro's aan toeristenbelasting

11 september 2024, 11.23 uur · Aangepast 11 september 2024, 17.15 uur · Door Maarten Westerduin

Dat cruiseschip Disney Dream vorige maand besloot om toch niet in Amsterdam aan te meren, kostte de gemeente 56 duizend euro aan toeristenbelasting. Dat blijkt uit een berekening van de gemeente. 

AT5-tiplijn 06 511 909 38

Het cruiseschip noemde 'problemen met de toegang naar de haven' als reden om niet naar Amsterdam te komen. Daarmee werd hoogstwaarschijnlijk gedoeld op het risico op blokkades van de sluis in IJmuiden door Extinction Rebellion.

Sinds begin augustus doen activisten dat door zich aan de sluis vast te ketenen. Volgens de veiligheidsregels mag een sluis niet open als er mensen op zitten. Omdat meerdere cruiseschepen daardoor geblokkeerd werden, besloot Disney Dream uit voorzorg helemaal niet naar Amsterdam te komen. In plaats daarvan voer het schip, dat in een week tijd langs meerdere Europese steden ging, eerder dan gepland naar het Belgische Zeebrugge.

Geld

Raadslid Cas van Berkel (JA21) vroeg wethouder van Hester van Buren om uit te rekenen wat dat allemaal kostte. Transitpassagiers betalen per 14 euro aan toeristenbelasting. Omdat er 4000 vakantiegangers op het schip zitten gaat het dus om een totaalbedrag van 56 duizend euro.

De wethouder schat daarnaast dat Amsterdamse ondernemers bij elkaar 300 duizend euro misliepen van passagiers die nu niet naar Amsterdam konden komen. De gemeente baseert dat bedrag op een onderzoek uit 2018 waaruit zou blijken dat passagiers gemiddeld 76 euro per persoon in de stad uitgeven.

Geen annuleringen

Van Buren geeft ook aan dat rederijen sinds de blokkades op zoek zijn naar alternatieve locaties voor cruiseschepen. Cruise Port Amsterdam (CPA) die de planning van de ligplaatsen beheert, heeft volgens Van Buren nog geen annuleringen binnengekregen.

De sluis bij IJmuiden valt binnen de gemeente Velsen. De wethouder noemt de aanpak van de demonstraties een 'lokale aangelegenheid'. Ze zegt dat de gemeente Amsterdam tijdens de acties geen contact met collega's in Velsen heeft gehad. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938