Start van hoofdcontent

Nieuws

nl

Extinction Rebellion blokkeert voor vierde keer deze maand cruiseschip

24 augustus 2024, 16.44 uur · Aangepast 24 augustus 2024, 18.15 uur
Door AT5 · Foto: Extinction Rebellion

Demonstranten van Extinction Rebellion hebben voor de vierde keer deze maand een cruiseschip geblokkeerd bij de sluis in IJmuiden. De activisten zaten op de sluisdeuren, waardoor het schip er niet doorheen kan. Rond 18.00 uur waren alle demonstranten door de politie weggehaald. 

Rond 15.00 uur lieten de activisten weten dat ze opnieuw de sluis hebben geblokkeerd. Het lijkt om een kleine groep demonstranten te gaan die zich aan de sluis hebben vastgeketend en vastgelijmd. Het gaat om het schip Resilient Lady dat vanaf de Engelse plaats Portsmouth richting Amsterdam aan het varen was.

Actie verboden

De burgemeester van de gemeente Velsen had de activisten verboden om te demonstreren op de sluisdeuren, er mocht alleen aan de zijkanten worden gedemonstreerd. "Het demonstreren kan ernstige hinder voor het vaarverkeer opleveren. Blokkade van dit vitale proces heeft gevolgen in het Noordzeekanaalgebied, voor het landelijke scheepvaartverkeer en zelfs binnen andere delen van Europa." 

Mochten de demonstranten toch op de sluisdeuren gaan demonstreren, wat ze gedaan hebben, dan kan de burgemeester besluiten om de demonstratie te beëindigen. De politie is al aanwezig bij de actie. 

Het is de vierde keer dat de demonstranten de sluis, en daarmee de toegang naar Amsterdam, blokkeren. Op 10 augustus blokkeerde XR in de nacht een schip, de duizenden vakantiegangers moesten toen met bussen naar de stad worden gebracht. 

Een dag later werd opnieuw de sluis geblokkeerd. Bij de eerste demonstratie greep de politie niet in, maar deed dat bij de tweede actie wel. Het zeecruiseschip kon dankzij ingrijpen van de politie 's avonds alsnog verder varen naar de stad, al had het wel uren vertraging opgelopen. Op 18 augustus deed XR het voor de derde keer, toen greep de politie opnieuw in. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938