Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Disney-cruiseschip laat Amsterdam links liggen na blokkades Extinction Rebellion

25 augustus 2024, 12.54 uur · Aangepast 25 augustus 2024, 13.12 uur · Door Stefan Bunschoten

Het cruiseschip Disney Dream komt niet naar de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) vanwege 'problemen met de toegang naar de haven'. Daarmee wordt hoogstwaarschijnlijk gedoeld op het risico op nieuwe blokkades van de sluis in IJmuiden door Extinction Rebellion.

Inter Visual Studio / Koen de Boer

Op het 340 meter lange schip is plek voor maar liefst 4000 passagiers. Het schip zou op 6 september vroeg in de ochtend aankomen en om 18.00 uur weer vertrekken, maar de rederij laat op X weten dat dat nu van de baan is. Het schip, dat in een week tijd verschillende Europese steden aandoet, gaat nu een dag eerder dan gepland naar Zeebrugge. 

Niet opgepakt

De klimaatactivisten hebben nu al vier keer de sluis geblokkeerd. De eerste keer vertrokken de activisten uit zichzelf nadat ze doorhadden dat het schip niet meer door de sluis zou varen en dat de passagiers met bussen verder moesten. Daarna greep de politie twee keer in, maar dat gebeurde pas na vele uren. Ook werden de activisten niet opgepakt. 

Gisteren was de gemeente Velsen iets daadkrachtiger: inmiddels is door de burgemeester namelijk besloten dat er op de sluisdeuren niet meer gedemonstreerd mag worden. Toch duurde het toen alsnog drie uur voordat de sluis open kon: een paar activisten ketenen of plakken zich steeds vast en gespecialiseerde politiemensen hebben veel tijd nodig om bij de sluis te komen en de demonstranten los te maken.

Quote

"XR wint altijd. We houden alle cruiseschepen in de gaten"

Activist Extinction Rebellion

De activisten van Extinction Rebellion (XR) zien de beslissing van Disney om niet meer te komen als een overwinning.  "XR wint altijd. We houden alle cruiseschepen in de gaten. ALLE!", schrijft een van hen.

Om de blokkades iets minder makkelijk te maken heeft Cruise Port Amsterdam inmiddels wel de kalender met de dagen waarop de schepen aankomen offline gehaald

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938