Start van hoofdcontent

Stad

nl

Klimaatactivisten houden cruiseschip tegen, toeristen buiten de stad van boord

10 augustus 2024, 08.05 uur · Aangepast 10 augustus 2024, 12.38 uur · Door Stefan Bunschoten

Activisten van Extinction Rebellion hebben vannacht bij de sluizen in IJmuiden een cruiseschip dat op weg naar Amsterdam was opgewacht en geblokkeerd. De toeristen die op het cruiseschip zitten moeten in IJmuiden van boord.

De activisten hebben zich rond 3.00 uur vannacht vastgeketend aan het hek van de sluis, waardoor de sluis niet open kon. "Deze actie is een directe aanklacht tegen de schandalige vervuiling veroorzaakt door de cruisevaart", laat Extinction Rebellion weten. De politie greep niet in. 

Jewel of the Seas

Een woordvoerder van Port of Amsterdam, het Amsterdamse havenbedrijf, bevestigt dat het cruiseschip de hele dag niet meer naar Amsterdam zal kunnen komen door de actie van de klimaatactivisten. Het gaat om het schip Jewel of the Seas

Quote

"Zolang er geen mensen in levensgevaar zijn hoeven we niet per se in te grijpen"

Woordvoerder politie Noord-Holland

Een woordvoerder van de politie Noord-Holland bevestigt dat het ging om zeven actievoerders, die zich vastgeketend en vastgelijmd hadden. Hij spreekt van een demonstratie. "Zolang er geen mensen in levensgevaar zijn hoeven we niet per se in te grijpen, want er is demonstratierecht in Nederland", zegt de politiewoordvoerder. Hij benadrukt dat de politie bij demonstraties in opdracht van de burgemeester werkt.

Activisten vertrokken

Aanvankelijk was de politie in gesprek met de gemeente Velsen om uit te zoeken of de demonstratie wel aangemeld was en of de burgemeester van die gemeente opdracht zou geven om in te grijpen, maar dat blijkt niet nodig. De demonstranten zijn rond 7.00 uur uit zichzelf vertrokken - schijnbaar konden de vastgeketende en vastgelijmde activisten zichzelf of elkaar losmaken. Er leek ook graffiti te zijn gespoten, maar dat was volgens de politiewoordvoerder afwasbare verf. 

Het schip zou vandaag om 6.00 uur bij de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) aankomen. Daar zouden de toeristen van boord gaan. Nieuwe toeristen zouden in de loop van de dag aankomen en het enorme cruiseschip zou rond 17.00 uur weer vertrekken. 

Logistieke operatie

Een groot deel van de toeristen die nog op het schip zaten moeten later vandaag met het vliegtuig of de trein verder. De woordvoerder van het havenbedrijf spreekt van een 'logistieke operatie', want die toeristen moeten nu op een andere manier naar bijvoorbeeld Schiphol of het Centraal Station komen. 

Quote

"Er worden ook vrachtwagens om ingezet om hun bagage te brengen"

Woordvoerder Port of Amsterdam

"Uit heel Nederland wordt vervoer geregeld om de mensen toch van boord te kunnen halen", laat een touringcarbedrijf weten aan AT5. De woordvoerder van het havenbedrijf bevestigt dat het om een grote hoeveelheid bussen gaat. "En vrachtwagens om hun bagage te brengen. Dus het zijn heel veel extra verkeersbewegingen."

Vanmiddag zullen er weer bussen en vrachtwagens ingezet worden. De toeristen die in Amsterdam aan boord zouden gaan worden dan opgepikt in Amsterdam en in IJmuiden afgezet.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938