Start van hoofdcontent

Stad

nl

Extinction Rebellion blokkeert opnieuw cruiseschip, politie grijpt nu wel in

11 augustus 2024, 16.08 uur · Aangepast 11 augustus 2024, 21.30 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: Inter Visual Studio / Koen de Boer

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben vanmiddag opnieuw de sluis van IJmuiden geblokkeerd om te voorkomen dat een groot cruiseschip naar Amsterdam kan komen. Dit keer lukte dat niet. Het zeecruiseschip kon dankzij ingrijpen van de politie 's avonds alsnog verder varen naar de stad, al had het wel uren vertraging opgelopen. 

Rond 15.30 uur lieten de activisten weten dat ze de sluis weer hadden geblokkeerd. Het ging om een groepje van zo'n acht demonstranten. Vier van hen zaten vastgeketend of vastgelijmd aan het hek, waardoor de sluisdeuren volgens de regels niet geopend konden worden - al kon dat eigenlijk wel. 

Het bleef urenlang onduidelijk of de politie in zou grijpen. In eerste instantie gingen agenten nog met de groep in gesprek. Ook vloog er een politiehelikopter boven de sluis. Rond 17.45 uur liet de gemeente Velsen weten dat de loco-burgemeester de demonstratie had ontbonden. 

Jeroen Verwoort, locoburgemeester Velsen

"Het demonstratierecht is een groot goed in Nederland. Afgelopen vrijdag maakte Extinction Rebellion daar gebruik van en toen hebben zij hun boodschap duidelijk kunnen maken. Ook gingen de demonstranten toen uit zichzelf weg. Het Noordzeekanaal is een belangrijke vaarweg met veel scheepvaartverkeer. Door nu opnieuw de sluizen te blokkeren, kan het scheepvaartverkeer geen doorgang vinden. Omdat de demonstranten niet uit zichzelf wilden vertrekken, heb ik besloten de demonstratie te laten beëindigen door de politie."

Na de beslissing van de locoburgemeester moesten er agenten van de Mobiele Eenheid komen die gespecialiseerd zijn in het weghalen van vastgeketende of vastgelijmde activisten. Zij hebben daar gereedschap voor. Maar omdat zij eigenlijk vrij hadden of ander politiewerk aan het doen waren (de ME is een functie die agenten naast hun normale politiewerk doen) duurde het lang voordat ze daarmee konden beginnen. 

Weer open

Rond 20.30 uur liet een woordvoerder van het Amsterdamse havenbedrijf, Port of Amsterdam, weten dat de sluis weer open kon. Het zeecruiseschip kon even daarna verder varen naar de Passenger Cruise Terminal (PTA). Het was aanvankelijk de bedoeling dat het schip daar om 19.00 uur aan kwam, maar dat zal nu pas rond 22.00 uur of 22.30 uur zijn. 

De klimaatactivisten die met hun actie het cruiseschip blokkeerden zijn niet opgepakt. "Ze zijn losgemaakt door de politie, maar er is niemand aangehouden", zegt een woordvoerder van de politie Noord-Holland. Volgens haar was aanhouden 'niet nodig'. "Iedereen is weer huiswaarts."

'Rijksten der aarde'

Het schip heet de Seven Seas Mariner. Extinction Rebellion noemt het schip 'haast het toonbeeld van ongekende luxe die alleen voor de rijksten der aarde weggelegd lijkt te zijn', onder meer omdat er twaalf dekken, een zwembad en vijf restaurants zijn. 

"Daar waar de allerarmsten dagelijks lijden onder de gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis, duizenden mensen op de vlucht zijn voor extreme hitte, droogtes en mislukt oogsten, verergert schepen als de Seven Seas Mariner de crisis waar we midden in zitten", vinden de klimaatactivisten.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat de activisten een zeecruiseschip blokkeren. In de nacht van vrijdag op zaterdag gebeurde het ook al. Ze hadden zich vastgeketend aan het hek. De politie greep niet in en het cruiseschip is uiteindelijk blijven liggen in IJmuiden. Passagiers gingen met bussen naar Amsterdam of Schiphol. 

Morgen om 18.00 uur vertrekt het schip uit Amsterdam. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938