Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Veegploeg achter vuilniswagen, extra containers en 'activatieteams' tegen afvaloverlast

7 augustus 2024, 16.08 uur · Aangepast 7 augustus 2024, 17.51 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5

Meer bovengrondse afvalcontainers in het centrum, een veegploeg die de vuilniswagen volgt en extra handhaving. Dat zijn een paar van de maatregelen tegen afval op straat die wethouder Hester van Buren (Afval en Reiniging) vandaag heeft aangekondigd nadat de gemeente de afgelopen maanden steeds meer kritiek kreeg op de afvalinzameling.

Ook worden er net als tijdens de Canal Parade 'activatieteams' ingezet, dat zijn teams die bezoekers van de parken 'positief aanspreken en zelf ook opruimen'. Daarnaast zet de gemeente extra reclameborden en kliko's neer. Voor de extra handhaving worden drie extra koppels handhavers vrijgemaakt. Zij zullen actief zijn op de Nieuwmarkt, Nieuwezijds Voorburgwal, Prins Hendrikkade, de Amstel en de omgeving van het Rembrandtplein. Dat zijn ook de plekken waar de bovengrondse containers komen. 

Quote

"We testen of de omgeving zo schoner blijft en of er geen ongewenste bijeffecten zijn"

Hester van Buren, wethouder Afval en Reiniging

In het Vondelpark zal deze week een proef starten met het doneren van statiegeldblikjes en flesjes in speciale kliko's. "We testen of de omgeving zo schoner blijft en of er geen ongewenste bijeffecten zijn", schrijft Van Buren. "Als de eerste bevindingen positief zijn breiden we de proef, bij voldoende capaciteit, uit naar meer parken, recreatiegebieden en andere drukke plekken in de stad."

Ze stelt dat het door 'een combinatie van factoren' te vies is in de stad. Zo worden flesjes en blikjes uit afvalbakken en afvalzakken gehaald door mensen die ze willen inleveren in ruil voor statiegeld. Ook zetten bewoners afvalzakken soms te vroeg op straat, waardoor naast verzamelaars ook vogels en ratten de zakken openhalen. Verder dumpen eetwinkels afval en was het inzamelen van afval lastiger door drukte en werkzaamheden. 

Lange termijn

Deze maatregelen gelden voor een periode van drie maanden. Van Buren belooft dat ze volgend jaar met maatregelen voor de lange termijn komt. Die zijn ook bedoeld om 'het gedrag van bewoners, ondernemers en bezoekers' te beïnvloeden. 

Het vele afval in de stad is al vele jaren een ergernis voor veel Amsterdammers. Een groep bewoners, onder wie Adriaan van Dis, schreef eind juli in een open brief in Het Parool dat de stad is 'verworden tot een van de smerigste in de wereld'. Een paar weken geleden had een groep Amsterdammers die in het zogeheten Burgerberaad zit maatregelen voorgesteld, zij noemden ook het laten volgen van de vuilnisauto door een veegploeg. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938