Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tussen 6.00 en 7.30 uur je vuilniszak buiten zetten: "Dan lig ik nog op één oor"

31 juli 2024, 07.00 uur · Aangepast 31 juli 2024, 08.29 uur · Door Hedwig Goudsmit

Op en rondom de Weteringschans staan elke dag losse vuilniszakken op de stoep, ziet de buurt. Dat terwijl je ze daar alleen neer mag zetten op vaste dagen en tijdstippen: dinsdag en vrijdag tussen 6.00 en 7.30 uur. Hoewel het vaste tijdvak niet bij iedereen bekend is, denken sommige buren ook dat dit júíst de reden is dat het zo smerig op straat is. "Mensen denken: zoek het maar uit!"

"Je kan er geen peil op trekken wanneer de vuilniswagen komt", zegt een buurtbewoner. Soms komt de wagen volgens haar om 8.00 uur, maar soms ook om 16.00 uur. "Dus om je dan te houden aan zo'n beperkt tijdvak... Sommigen mensen denken dan ook: zoek het maar uit!" Een ander is het met haar eens, . "Sommige mensen werken tot laat en die moeten dan hun bedje uit om hun zakje buiten te zetten... Dat kun je ze eigenlijk ook niet aandoen."

AT5

Het tijdvak is niet nieuw; het geldt zelfs al een aantal jaar. De buurt kreeg even geleden een herinneringsbrief van de gemeente met de juiste aanbiedtijden, omdat ook de gemeente zag dat het afval steeds op de verkeerde dagen werd aangeboden.

Quote

"Om de vervuiling te verminderen, kom ik begin volgende week met extra maatregelen"

Hester van Buren - wethouder Afval en Reinigingen

"Het is echt smerig", zegt iemand. Nu ook op het middaguur liggen er in twee straten opgeteld twaalf zakken op straat; ondanks dat de meeste buren vertellen de zak netjes in de ochtend buiten te zetten, óf de avond ervoor. "Ja, dat is ook een probleem", zegt een buurman. "Dan komen de nachtbrakers zoeken of er nog wat tussen zit, statiegeld bijvoorbeeld. Die scheuren de zakken open. Dan komen de ratten, en later komen de meeuwen."

Ondergrondse containers

Lotte Terwel van stadsdeel centrum, portefeuillehouder van afval en reiniging, geeft aan dat ze zich goed kan voorstellen dat het niet voor iedereen haalbaar is om de vuilniszakken buiten te zetten voor 7.30 uur. "Toch doen we op deze manier en beroep op zoveel mogelijk mensen voor wie het in hun leven is in te passen, om de binnenstad schoner te krijgen."

Daarnaast mogen zware vrachtwagens alleen voor 11.00 uur het centrum in. "Voor die tijd moet het afval worden ingezameld en daar hebben we het tijdsblok vanaf 7.30 echt voor nodig."

Extra maatregelen

Ook op andere plekken ligt er de afgelopen weken veel afval op straat, met name in het centrum. Wethouder Hester van Buren laat zich hierover uit op LinkedIn: "Om de vervuiling te verminderen, kom ik begin volgende week met extra maatregelen. Zoals: in het centrumgebied sneller afstappen van inzameling met zakken."

De gemeente wil waar mogelijk ondergrondse containers plaatsen. Als dat niet kan, wil ze kijken naar brengpunten op het water of ophalen op afspraak. Op specifiek de Weteringschans lijkt wel ruimte te zijn voor een ondergrondse container. Daarover hoopt de gemeente in het najaar meer te kunnen vertellen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938