Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgerberaad stemt over plannen tegen afvaloverlast: mascotte, treintje en milieustraten

16 juli 2024, 18.00 uur · Aangepast 17 juli 2024, 12.58 uur · Door Bas Velzel

De Amsterdammers die mee mochten doen aan een burgerberaad over de afvalproblemen in de stad hebben hun definitieve adviezen gegeven. Over 23 plannen werd gisteravond gestemd, veertien daarvan werden er aangenomen. Het burgerberaad ziet wel wat in een anti-afvalmascotte, het terugbrengen van 'het treintje' en meer mini-milieustraten. 

AT5 / Luuk Koenen

Afgelopen januari kregen 10.000 inwoners en een handjevol ondernemers een uitnodiging van de gemeente om mee te doen aan het burgerberaad. Ruim 600 mensen besloten om zich te aanmelden, 150 deelnemers werden uiteindelijk geloot. Volgens de gemeente ging het om een 'representatieve en inclusieve' groep. 

De deelnemers kwamen in totaal zes keer samen en deden ideeën en kennis op door in gesprek te gaan met experts en op werkbezoeken te gaan. Zij stelden daarna de 23 adviezen op, waar over moest worden gestemd. Een plan had een tweederdemeerderheid (67 procent) van de stemmen nodig om aangenomen te worden. 

Het treintje

Het plan dat de meeste stemmen wist te krijgen was de terugkeer van het zogenoemde 'treintje'. Als het vuilnis in het centrum wordt opgehaald met een vuilniswagen rijdt daar achteraan ook nog een veegwagen om afgevallen troep nog op te vegen. In totaal ging 85 procent van de deelnemers mee met het plan. 

Ook de plannen over het aansporen bij de supermarkten om versproducten niet in plastic in te laten pakken (83 procent), een mini-milieustraat in buurten waar mensen verfblikken, kleine elektrische apparaten en frituurvet kunnen inleveren (82 procent) en afvallessen op basisscholen (83 procent) konden rekenen op veel stemmen. 

AT5

Waar ook massaal voor werd gestemd, met 84 procent van de stemmen, was het idee om een grootschalige campagne op te zetten om het probleem aan te kaarten bij bewoners en toeristen. Daarbij zou er ook een mascotte moeten komen waardoor mensen het zouden herkennen, een eventuele naam zou dan 'Proppie' kunnen zijn. 

Hakken over de sloot

Sommige ideeën werden met de hakken over de sloot aangenomen. Zoals bijvoorbeeld het idee om parkeerscanauto's het afvalprobleem in kaart te laten brengen. De scanauto zou dan aan de ophaaldienst van de gemeente door kunnen geven waar er problemen ontstaan. 68 procent van de deelnemers was het met het plan eens. 

Ook het idee om gebruik te maken van zogenoemde 'smartcontainers', waardoor Amsterdammers al kunnen zien welke bakken vol zijn, werd met een krappe 69 procent van de stemmen aangenomen. Een voorstel om boten in te zetten in het centrum die zouden kunnen helpen met het scheiden van afval haalde het juist net niet. Het plan kreeg 66 procent van de stemmen. 

Plannen voor een beloningssysteem, het inzetten van boa's in burger voor controle, extra toezichthouders en een 'afval ambassade' werden allemaal weggestemd. 

Quote

"Een schone stad gaat ons allemaal aan en kunnen we ook alleen samen realiseren"

Hester van Buren - wethouder Afval en Reiniging

Wethouder Hester van Buren (Afval en Reiniging) noemt het 'geweldig' hoe het burgerberaad te werk is gegaan. "Een schone stad gaat ons allemaal aan en kunnen we ook alleen samen realiseren. Ik kijk ernaar uit om de adviezen te lezen en ermee aan de slag te gaan."

De aangenomen adviezen worden nu eerst verder uitgewerkt en worden op 9 september aangeboden aan de gemeenteraad en het stadsbestuur. Een maandje later komt Van Buren met een reactie en daarna gaat de gemeenteraad erover debatteren. 

De aangenomen plannen

  1. Herintroductie van "het treintje"
  2. Stop met gebruik plasticverpakkingen bij versproducten
  3. Introductie smartcontainers
  4. Bewustwordingscampagne met mascotte
  5. Uitbreiden van verantwoordelijkheid ondernemers
  6. Introductie Adviespunt & Afvaldepot Bedrijven
  7. Mini-milieustraten en repaircafés 
  8. Meer informatie over afvalscheiding
  9. Promotiecampagne containeradoptanten
  10. Afvaleducatie op school
  11. Gebruik scanauto om afval op te sporen 
  12. Zeggenschap over AEB
  13. Inzamelingspunten voor luiers
  14. Visnetten en meer afvalbakken in de zomermaanden om afval uit het water te halen

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938