Start van hoofdcontent

Oost

nl

Gemeente wil in Oost parkeertarief verhogen en stoppen met tweede bewonersvergunning

17 juli 2024, 20.30 uur · Aangepast 18 juli 2024, 13.33 uur · Door Bas Velzel

Als het aan de gemeente ligt, gaan er in Oost wat dingen veranderen rond het parkeren van een auto. Zo moet het in het hele stadsdeel niet meer mogelijk worden om een tweede parkeervergunning te krijgen, moet er in Amstelglorie betaald parkeren ingaan en moet het parkeertarief op het Zeeburgereiland worden verhoogd. 

AT5 / Luuk Koenen

In het gebied Middenmeer, Cruquius, Overamstel en Zeeburgereiland Zuidwest kunnen bewoners nu nog twee parkeervergunningen aanvragen, maar op verzoek van het stadsdeel wil het stadsbestuur daar nu mee stoppen. De parkeerdruk zou in Middenmeer te veel toenemen en de andere gebieden worden steeds meer een woongebied, waardoor de druk op de openbare ruimte toeneemt. 

Bewoners met twee vergunningen hoeven zich geen zorgen te maken. Verkeerswethouder Melanie van der Horst schrijft aan de gemeenteraad dat er geen vergunningen zullen worden ingetrokken. Als de vergunning echter niet meer nodig is, wordt deze niet vrijgeven voor iemand anders. 

Betaald parkeren

In het gebied Amstelglorie, bij de Jan Vroegopsingel en de Ouderkerkerdijk, geldt nu nog een blauwe zone. Met een blauwe parkeerschijf kan je daar 2,5 uur gratis parkeren, maar de gemeente wil daar ook betaald parkeren invoeren om een waterbedeffect tegen te gaan. De gemeente krijgt namelijk klachten binnen dat dat veel wordt gedaan, maar handhaven is lastig in zo'n gebied omdat er niet kan worden gecontroleerd met scanauto's. 

Omdat er in het gebied een Volkstuinenpark zit, wil de gemeente het tarief 'bescheiden' houden. Een vergunning gaat ongeveer 55 euro per halfjaar kosten en op straat parkeren kost je 2,80 euro per uur. Het betaald parkeren moet gaan gelden op maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 19.00 uur. 

Het Zeeburgereiland - AT5 / Luuk Koenen

Vanwege het invoeren van betaald parkeren in het gebied, wordt er ook een extra betaaldag toegevoegd in het naastgelegen Overamstel. Daar was parkeren op zaterdag nu nog gratis, maar dezelfde tijdens als in Amstelglorie moeten er gaan worden gehanteerd. 

Euro erbij op Zeeburgereiland

De bedoeling is dat op het gehele Zeeburgereiland dezelfde tarieven gaan gelden. In de Sluisbuurt en de Baaibuurten ligt die prijs, 2,80 euro per uur, nu nog lager dan in de Sportheldenbuurt, 3,90 euro per uur. Met het gelijk trekken hoopt de wethouder parkeeroverlast te voorkomen, vooral omdat in beide gebieden maar een beperkt aantal parkeerplaatsen worden gerealiseerd. 

Het laatste plan van de gemeente gaat over de parkeervergunning voor bewoners van de Dapper- en de Transvaalbuurt. De vergunningen daar worden samengevoegd, zodat bewoners in beide gebieden kunnen parkeren. "Hierdoor krijgen de bewoners van de Oosterparkbuurt, de Transvaalbuurt en de Dapperbuurt meer parkeermogelijkheden, bijvoorbeeld als de parkeerdruk in de buurt hoog is."

Inspraak

Niet alle plannen van de gemeente worden met volledige zekerheid doorgevoerd. Over het afschaffen van de tweede bewonersvergunning en het invoeren van het betaald parkeren in Amstelglorie vindt er inspraakperiode plaats. Stadsdeel Oost wordt ook nog gevraagd om advies te geven over de voorstellen.

De bedoeling is dat het betaald parkeren in Amstelglorie in de loop van 2026 wordt ingevoerd. Over de andere voorstellen wordt aan het begin van volgend jaar meer informatie over verwacht. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938