Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil meer parkeervergunningen voor medewerkers onderwijs, zorg en politie

2 juli 2024, 14.06 uur · Aangepast 10.23 uur · Door Bas Velzel

De gemeente wil de regeling uitbreiden waarmee scholen en zorginstellingen extra parkeervergunningen kunnen aanvragen voor hun personeel. Het stadsbestuur hoopt daarmee het personeelstekort in de sectoren aan te pakken. Ook voor de medewerkers van de politie wordt er gekeken naar een regeling.

AT5

Zo'n maatschappelijke vergunning kunnen scholen en zorginstellingen nu ook al aanvragen. Per zoveel fulltimers kan dan een vergunning worden aangevraagd. In West, Zuid, Oost en Noord is dat 1 vergunning per 10 fulltimefuncties. Voor Nieuw-West en Zuidoost, maar ook in Buitenveldert is dat 1 vergunning op 5 fulltimefuncties. Instellingen en scholen in het centrum kunnen nu nog niet zo'n vergunning aanvragen.

Halvering

Als het aan de gemeente ligt, wordt het aantal vergunningen dat zij kunnen aanvragen verdubbeld. Waar er eerst tien fte nodig waren, moeten dat er straks vijf worden, en vijf worden er 2,5. Ook instellingen in het centrum komen dan in aanmerking. Per tien fulltimefuncties kunnen zij dan één maatschappelijke vergunning aanvragen. 

Daarnaast wil de gemeente de regeling laten gelden voor medewerkers van het mbo. De vergunningen zullen wel onder het 'vergunningenplafond' van elk gebied vallen, zodat er geen parkeeroverlast ontstaat voor buurtbewoners.

Quote

"We hebben al het zorg- en onderwijspersoneel keihard nodig"

Melanie van der Horst - wethouder Verkeer

"De stad wordt steeds drukker en daarom kunnen we niet meer overal plek bieden aan de auto. Maar voor een aantal beroepen die cruciaal zijn voor het functioneren van onze stad wil ik graag een uitzondering maken", reageert verkeerswethouder Melanie van der Horst op het plan.

"We hebben al het zorg- en onderwijspersoneel keihard nodig, net als politieagenten. Deze parkeerregeling kan voor sommigen net het verschil maken of ze kiezen voor een baan in de stad, of dat ze vertrekken naar een andere regio. Omdat ze buiten de stad zijn gaan wonen of omdat ze onregelmatige werktijden hebben, waardoor het openbaar vervoer geen goed alternatief is."

De regeling die voor de politiemedewerkers moet gaan gelden, noemt de gemeente 'maatwerk'. "Vanwege het grote aantal dienstvoertuigen worden hier tijdens de inspraakperiode aparte afspraken over gemaakt." Er kan vanaf 8 juli ingesproken worden op het plan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938