Start van hoofdcontent

Keti Koti

nl

Rappend en dansend vieren basisschoolleerlingen Keti Koti Junior

28 juni 2024, 19.53 uur · Aangepast 1 juli 2024, 10.30 uur · Door Aron Boiten & Anna van Poucke

Dansen, zingen en ook nog wat leren. In het Wereldmuseum Amsterdam, het voormalige Tropenmuseum, kwamen de leerlingen van verschillende basisscholen uit Noord en Oost bijeen elkaar om meer te weten te komen over het slavernijverleden. "Dit is de eindviering van de lessenreeks die alle klassen gehad hebben over het slavernijverleden en de viering van Keti Koti."

Dit jaar doen er meer dan 700 leerlingen mee aan de lessenreeks georganiseerd door het NiNsee in samenwerking met de Rode Loper en Noordje. Bij de viering vandaag zelf zijn 550 Amsterdamse basisschoolleerlingen aanwezig. "In de toekomst hopen we dat meer basisscholen uit andere stadsdelen ook mee kunnen doen, hopelijk kan heel Amsterdam mee doen aan deze viering."

Creatief verzet

Dit jaar was het thema 'creatief verzet,' rondom dit onderwerp hebben de leerlingen een introductie over het slavernijverleden en kunstlessen gevolgd. Zo maakte de leerlingen een Keti Koti-journaal, verschillende kunstwerken en schilderijen met natuurlijke verf. "We leren veel over de martelingen en de donkere kant van het slavernijverleden. Maar de tot slaaf gemaakte hadden veel veerkracht. Die verhalen proberen we ook te vertellen, dat geeft kracht."

AT5

Met muziek en dans optredens van Wayamu, Untold en Black Harmony kwam het thema tot leven in het Wereldmuseum. Maandag is het 1 juli. Dan wordt onder andere in het Oosterpark het slavernijverleden herdacht en is de viering van Keti Koti. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938