Start van hoofdcontent

Keti Koti

nl

Halsema wil dat Tweede Kamer vervanger stuurt nu Bosma niet naar Keti Koti-herdenking komt

26 juni 2024, 16.16 uur · Door Maarten Westerduin

Burgemeester Femke Halsema wil dat de Tweede Kamer een andere vertegenwoordiger stuurt naar de Nationale Herdenking Slavernijverleden in het Oosterpark. Kamervoorzitter Martin Bosma, die eigenlijk zou komen, liet eerder vanmiddag weten dat hij toch niet aanwezig zal zijn

AT5

"Ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer een vervanger stuurt.", reageerde de burgemeester vanmiddag. "De heer Bosma is niet als privépersoon, maar als vertegenwoordiger van de Tweede Kamer uitgenodigd. Ik vind het van groot belang dat de Tweede Kamer aanwezig is."

Normaal gesproken is de voorzitter van de Tweede Kamer altijd aanwezig bij de herdenking. Tegen de komst van Martin Bosma, die sinds de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen voorzitter is, was de afgelopen weken veel weerstand vanwege eerdere uitlatingen die hij eerder deed over onder meer het slavernijverleden. 

Toch niet aanwezig

Bosma zij eerder nog dat hij op die uitnodiging in zou gaan, maar vanochtend werd bekend dat hij toch niet aanwezig zal zijn. Volgens de Kamervoorzitter is dat samen met herdenkingsorganisator Ninsee besloten. Ninsee-voorzitter Linda Nooitmeer liet vorige week nog weten dat Bosma wat haar betreft welkom is als hij zou op zijn uitspraken zou reflecteren en excuses aan zou bieden.

"Helaas kan hij zich blijkbaar niet verzoenen met het standpunt van de Tweede Kamer", zegt Halsema, die benadrukt dat de excuses van die premier Rutte eerder maakte er op initiatief van de Tweede Kamer zijn gekomen. "Ik hoop wel dat de Tweede Kamer tot de opvatting komt dat het van belang is dat er een vertegenwoordiger is."

Teleurstelling

Raadslid Carla Kabamba sluit zich daarbij aan: "Het zou fijn zijn als ze iemand sturen die het meent. Die hebben ze nu nog in de Kamer. Ik zou zeggen: toon respect voor de herdenking en de mensen die daar zijn."

AT5

Sheher Khan, raadslid bij Denk, zegt teleurgesteld te zijn: "Dit was een uitgelezen kans voor Bosma om schoon schip te maken. Om excuses aan te bieden en oprecht reflectie te tonen ten aanzien van zijn racistische uitspraken van de afgelopen jaren. Dat heeft hij blijkbaar niet gedaan. De zwarte gemeenschap zegt: bied je excuses aan en dan mag je komen. Hij laat het na om dat te doen, dan denk ik dat het beter is dat hij wegblijft."

Ook Kabamba vindt het jammer dat Bosma er niet voor koos om zijn woorden terug te nemen. "Hoe moeilijk is het nou? Aan de andere kant: je kunt niet voor iemand anders spreken. En hij heeft in al die jaren dat hij volksvertegenwoordiger is al bewezen waar hij voor staat. We zouden dus graag zien dat iemand komt die wel respect kan tonen. En zo niet, dan zegt dat ook wat. Geen aanwezigheid is ook een bepaalde vorm van bepaalde aanwezigheid."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938