Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Impact bezuinigingen nieuw kabinet 'valt nu niet in te schatten'

27 juni 2024, 19.35 uur · Aangepast 27 juni 2024, 19.50 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5

Wethouder Hester van Buren (Financiën) kan nog niet voorspellen hoeveel geld de gemeente minder krijgt van het nieuwe kabinet. Dat schrijft ze vandaag in antwoord op vragen van D66-raadslid Erik Schmit.

Schmit vroeg opheldering aan Van Buren omdat er in de financiële bijlage van het Hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet staat dat er vanaf 2026 jaarlijks 638 miljoen euro minder gaat naar gemeentes en provincies. Het gaat om een korting op de zogeheten specifieke uitkeringen, die bijvoorbeeld gebruikt worden voor het verbeteren van de luchtkwaliteit of om leerachterstanden te verminderen.

Quote

"De exacte uitwerking van het plan van de nieuwe coalitie is op dit moment nog onduidelijk"

Hester van Buren, wethouder Financiën

"De exacte uitwerking van het plan van de nieuwe coalitie is op dit moment nog onduidelijk", antwoordt Van Buren. Ze wijst erop dat er nog geen zicht is op daadwerkelijke overheveling van specifieke uitkeringen. "Dit laatste vraagt besluitvorming binnen het rijk en mogelijk aanpassing van wet- en regelgeving. De impact voor Amsterdam valt nu niet in te schatten."

Er is door de gemeente wel 122,1 miljoen gereserveerd voor onder andere de onzekerheid over de impact van maatregelen van een nieuw kabinet. Ze benadrukt ook dat de uitkeringen waarop gekort gaat worden qua beleid en financiën geoormerkt zijn, met andere woorden: ze zijn niet vrij besteedbaar. "Dit betekent 
dat we als Amsterdam in de toekomst keuzes moeten maken over de invulling van deze budgetkorting."

Bovenop korting gemeentefonds

Van Buren zegt dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overleggen houdt. De VNG heeft begin juni in een brief al haar zorgen geuit en wees er toen op dat deze bezuiniging straks bovenop de korting op het gemeentefonds komt. Die korting heeft Van Buren ook al regelmatig genoemd, zij sprak telkens van een 'ravijn'. 

De wethouder belooft de raadsleden te informeren zodra er meer duidelijkheid is over de maatregel van het nieuwe kabinet. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938