Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Meer treinen, meer reizigers: dit is waarom CS de komende tijd uitgebreid op de schop gaat

28 juni 2024, 16.03 uur · Aangepast 28 juni 2024, 20.00 uur · Door Luuke Westelaken / Informatief

Het Centraal Station, waar dagelijks 200.000 reizigers komen, wordt alleen maar drukker. De verwachting is dat het aantal reizigers blijft stijgen naar 275.000 in 2030. En daarom moeten er meer ruimte komen voor reizigers en treinen, legt Marielle van den Bovenkamp uit in Het Verkeer

AT5

Vrijdagnacht en zaterdag 29 juni de hele dag, rijden er geen treinen van, via en naar het Centraal Station door de werkzaamheden aan het station. Dat is een grote ingreep, vertelt Van den Bovenkamp. "Het is dan voor het eerst dat er op Amsterdam CS geen treinen rijden", vertelt ze.

Zo wordt er onder andere gewerkt aan een nieuwe entree van de Westtunnel en ook wordt het station uitgebreid ten behoeve van de toenemende drukte. "De laatste jaren is het aantal bezoekers op Amsterdam Centraal enorm gegroeid. De capaciteit is niet voldoende, dus alles wordt aangepast. Stations, perrons en entrees moeten verbreed worden. Ook moeten er meer treinen door het station", legt Van den Bovenkamp uit.

Quote

"Het aantal bezoekers op Amsterdam Centraal is enorm gegroeid"

Marielle van den Bovenkamp - projectmanager
AT5

Kijkje onder het spoor

Niet alleen op het perron, maar ook onder het spoor wordt hard gewerkt. Een werkman neemt ons mee door de tunnels van Amsterdam Centraal. Onder het spoor laat hij zien waar ze aan werken. "Hier zijn we bezig met de grootschalige renovatie van spoor 15", legt hij uit. "Een hele mooie uitdaging. Iedereen is vol trots om werk te mogen doen hier."

AT5

Gevolgen voor reizigers

De verbouwing aan het station zal een grote impact hebben op de reizigers. "Dit is de grootste verbouwing ooit op Centraal. Reizigers gaan dit wel merken", zegt Van den Bovenkamp. "We moeten sporen buiten dienst nemen. Treinen zullen op andere perrons aankomen en vertrekken. Ook zullen reizigers om het werk worden geleid."

Op zaterdag 29 juni rijden er dus helemaal geen treinen en op zondag 30 juni en maandag 1 juli rijden er minder treinen tussen Amsterdam Centraal en Sloterdijk. Dit heeft vooral gevolgen voor reizigers op het traject Amsterdam Centraal en Schiphol/Zaandam, volgens ProRail. Op zondag 30 juni rijden er geen treinen tussen Amsterdam Muiderpoort en Weesp, er worden dan  NS-stopbussen ingezet.

Klik hier voor meer informatie over de werkzaamheden op het Centraal Station.

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, mail dan naar: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam