EK 2024

Hongaarse gelukswijn helpt Janos (85) niet tegen de Duitsers: "Ik drink het ook niet meer"

19 juni 2024, 11.15 uur · Aangepast 20 juni 2024, 12.04 uur · Door Aron Boiten & Jesse Vlaarkamp

Woensdagavond speelde Hongarije tegen Duitsland op het EK. De eerste wedstrijd verloren de Hongaren, dus moest er worden gestunt tegen het gastland. AT5 keek de wedstrijd thuis bij de 85-jarige Janos Limp. Geboren in Hongarije, maar al bijna 70 jaar Amsterdammer.

Janos vluchtte op 17-jarige leeftijd tijdens de Hongaarse opstand daar in 1956. Hij ging op avontuur naar het vrije westen, kwam in Amsterdam terecht en is er nooit meer vertrokken. Janos volgt alle wedstrijden van het EK en al helemaal die van zijn geboorteland.

Door de eerste verloren wedstrijd was er alles aan gelegen om met een resultaat te komen. Hongarije opende dan ook zeer aanvallend, maar toch waren het de Duitsers die in de 22ste minuut op 1-0 kwamen door een goal van Musiala.

Daarna had Duitsland de touwtjes stevig in handen. De Hongaar Sallai maakte vlak voor rust gelijk, maar het doelpunt werd door de VAR afgekeurd. "Het was mooi geweest zo net voor de rust. Het was wel buitenspel, jammer."

Quote

"Ja, trots ben ik altijd op Hongarije, dat zit in mijn hart"

János Limp

Om wat geluk op te wekken komt er een fles Hongaarse Tokajwijn tevoorschijn. Het blijkt niet te werken, want in de 66ste minuut scoort Duitsland weer. Meneer Limp ziet er de humor wel van in. "Heeft het toch geen geluk gebracht, ik drink het ook niet meer, haha."

Het is de genadeklap voor Hongarije. Twee wedstrijden, twee nederlagen, het lijkt erop dat de Hongaren blijven steken in de poulefase. Maar uiteraard blijft Janos achter zijn land staan "Ja, trots ben ik altijd, Hongarije zit in mijn hart."