EK 2024

Georgiërs trots, ondanks verlies bij EK-debuut: "Georgië is niet heel goed, maar ja, Turkije ook niet"

19 juni 2024, 09.05 uur · Aangepast 23.25 uur · Door Aron Boiten & Eva Leliveld

Een historische avond voor Georgië. Maandag speelde het nationale elftal de allereerste EK-wedstrijd ooit tegen Turkije. Er werd dan ook al weken reikhalzend naar dit moment uitgekeken. AT5 keek de wedstrijd met de Amsterdamse Georgiër Levan Tskhadadze, zijn zoontje en zijn vrienden op het Haarlemmerplein. "Voetbal is wat Georgië verbindt. Dit is onze droom, ondanks generaties van onderdrukking en oorlog. Nu is hét moment."

Aan de voorbereidingen van Levan Tskhadadze kon het niet liggen, want met de Georgische drank chacha, het klassieke gerecht khinkali en een hele hoop vertrouwen is iedere Georgiër voorbereid op een goede avond.

Toch scoort de Turkse Mert Müldür in de 25e minuut een goal en staat Turkije met 1-0 voor. Maakt niets uit, vindt Levan. "Alles kan nog gebeuren en de avond is jong, we houden hoop." De spanning loopt hoog op als Turkije in de 28e minuut opnieuw lijkt te scoren, maar de goal wordt afgekeurd vanwege buitenspel. Dan, slechts vier minuten later, scoort oud-Ajacied Georges Mikautadze en komen de Georgiërs op gelijke hoogte. Het dak gaat eraf in huize Tskhadadze.

Met een gelijke stand in de rust lijken de Georgiërs tevreden. "Ik ben opgelucht, we hebben echt een kans om te winnen", vertelt Levans vriend fanatiek. Levans zoontje maakt zich ook nog niet zo'n zorgen, "Georgië is niet heel goed. Maar ja, Turkije ook niet."

Quote

''We hebben een geweldige wedstrijd gespeeld, we zijn zo trots''

Levan Tskhadadze - Georgische supporter

In de 65e minuut scoort het toptalent Arda Güler de tweede goal voor Turkije. Dan wordt het echt spannend. De tijd tikt en een goal van Georgië komt steeds dichter bij, tijd voor chacha dus. ''Dit is onze magische drank, net als in Asterix en Obelix."

De laatste minuten lijkt het er dan ook echt op dat Georgië terugkomt en de gelijkmaker gaat maken. In de extra tijd gaat de keeper van Georgië zelfs mee naar voren om de wedstrijd te kunnen eindigen met één punt. Maar dan gaat alles fout, Turkije komt aan de bal en heeft een leeg Georgisch doel voor zich: 3-1.

''We zijn een klein beetje verdrietig, maar we zijn zo trots op onze jongens. We hebben een geweldige wedstrijd gespeeld. Vandaag hebben we verloren, maar de volgende wedstrijd winnen we zeker.''