Start van hoofdcontent

Damsko

nl

Heen en Weer #6: Jazeker de apotheker

13 oktober 2023, 17.00 uur · Aangepast 13 oktober 2023, 20.39 uur · Door Waldy van Geenen

Henny Rasker is al tijden klant van Heen en Weer en gebruikt de groene Canta om naar de huisarts, maar ook naar haar eigen vrijwilligerswerk in de Westerkerk te gaan. In haar werkend leven was Rasker meer dan dertig jaar apotheker op de Geldersekade. Ze begon in de jaren 70 en leerde al snel dat daar dingen anders gingen dan zij tot dan gewend was.

"In de jaren 70 zag je vaker vrouwen met de krulspelden nog in het haar de hond uit laten", vertelt Rasker. "Er was een soort gebrek aan gêne dat mij voor die tijd niet bekend was." Het was een tijd waarin rond de Zeedijk volgens Rasker café-eigenaren en pooiers enorm aanzien genoten. Maar alles veranderde toen in 1971 de heroïne-epidemie begon op de Zeedijk. "Plots zag je allerlei jonge mensen die ronddoolden en verslaafd waren. Maar het werd me echt te gek toen verslaafden massaal oogdruppelaars begonnen te kopen in de apotheek."

Als er geen naalden voorhanden waren, maakten sommige heroïneverslaafden een sneetje in de arm waar een ader zat, om daar vervolgens met een oogdruppelaar heroïne in de snee te druppelen. "Vanaf dat moment gingen ik en een collega onderzoeken of het mogelijk was om maar naalden te gaan verkopen in de apotheek."

Quote

"Iedereen deed tijdens de heroïne-epidemie wat hij dacht dat goed was"

Henny Rasker

De buurt was achteraf niet blij toen verslaafden de apotheek overspoelden om aan naalden te komen. "Daar hadden ze achteraf best gelijk in, want vervolgens werden de vuile naalden overal op straat gegooid", legt Rasker uit. "We wilden alleen erger voorkomen, dat mensen hiv opliepen door het gebruik van vuile naalden." Volgens Rasker deed iedereen in die tijd waarvan hij of zij dacht dat dat het juiste was. 

De miniserie ‘Heen en Weer’ is onderdeel van het programma Damsko.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938