Start van hoofdcontent

Damsko

nl

Heen en Weer #3: Kleine boodschappen, lage drempels

22 september 2023, 17.00 uur · Door Waldy van Geenen

Chauffeur Augy rijdt in deze aflevering van Heen en Weer Anna Uitenbogaard naar de Kalvertoren voor een klein boodschapje. Juist dit soort laagdrempelige uitjes zijn de dingen die bestuurslid Nicoline Maarschalk Meijer zo belangrijk vindt aan de dienst.

Anna Uitenbogaard is al in de 80 en kan vanwege een ongeluk vorig jaar in Frankrijk niet meer goed en lang lopen. Het is dé reden dat ze een beroep doet op de dienst van Heen en Weer Centrum. Chauffeur Augy brengt haar van de Zwanenburgwal waar ze woont, naar de Kalvertoren voor een kleine boodschap. Een uurtje later haalt ze haar alweer op. "Het is echt uitkomst voor mij", vertelt Uitenbogaard. "Ik moet even een dekbedovertrek ruilen bij de Hema, en in de tussentijd doe ik nog wat andere klusjes tot ik opgehaald wordt. Ik vind dit heerlijk zo met de Canta."

Quote

"Ik merk dat mensen het ook fijn vinden om met een jonger iemand te praten"

Augy Detrick

Bestuurslid van Heen en Weer Nicoline Maarschalk Meijer benadrukt dat juist dit soort korte laagdrempelige ritjes het doel zijn van Heen en Weer. "Wij willen de ouderen in het Centrum gewoon kunnen gaan en staan waar ze willen, zodat ze niet meer afhankelijk hoeven te zijn van anderen. Mensen gaan met de Canta naar het café of naar de markt. Het is fijn om te zien dat mensen hun oude leven weer kunnen oppakken."

Achter de schermen is Heen en Weer Centrum bezig een netwerk van zogeheten wijkambassadeurs op te tuigen. De bedoeling is dat die in de haarvaten van wijkjes komen, om zo ouderen te bereiken die nog geen gebruik maken van de dienst. "Nu gebruiken zo’n 250 mensen in het centrum Heen en Weer, maar er zijn nog zoveel mensen voor wie dit initiatief zoveel kan bijdragen in hun leven. Sommige mensen mijden bij wijze van spreken zelfs de huisarts, die mensen proberen wij op te sporen."

De miniserie ‘Heen en Weer’ is onderdeel van het programma Damsko.