Start van hoofdcontent

Stad

nl

Getachew neemt bijna verkeerde afslag, maar wint toch zijn tweede Amsterdam Marathon

20 oktober 2024, 11.20 uur · Aangepast 16.30 uur · Door Milton Pus

Het is Tsegaye Getachew gelukt om de Amsterdam Marathon op zijn naam te schrijven. De atleet uit Ethiopië kwam na 2 uur, 5 minuten en 37 seconden over de streep in het Olympisch Stadion. Hij was eerder al de snelste in 2022. Yalemzerf Yehualaw is de beste vrouw met 2 uur, 16 minuten en 52 seconden en dat was een parcoursrecord. 

AT5

De weersomstandigheden waren uitstekend in Amsterdam en  vanaf het begin was er een grote kopgroep met onder meer topfavorieten Tsegaye Getachew (oud-winnaar in 2022) en Philemon Kiplimo. Het tempo werd daarbij aangevoerd door Zaankanter Richard Douma, die na tien kilometer zijn taak als haas had volbracht. 

Voor Getachew ging het allemaal voor de wind, terwijl zijn Keniaanse tegenstander na een kleine twintig kilometer de strijd moest staken. Kiplimo was daarvoor al minutenlang aan het trekkebenen en bij de Amstel zat zijn race erop. Op dat moment kwam het parcoursrecord uit 2023 al meer en meer uit beeld.

Kantelpunt 

Bij het passeren van de 30 kilometer dunde de kopgroep steeds meer uit, maar Getachew zat daar nog steeds bij. Hij zag wel dat Maru Teferi de snelste tijd noteerde. Binnen drie kilometer waren er nog maar vier lopers in de voorhoede en ging het snel. Getachew, Teferi, Boki Asefa en Kennedy Kimutai hadden even daarvoor Erick Sang afgeschud. 

Kimutai trok een tijdje de kar, maar moest toch na 38 kilometer lossen. Hij zag Getachew, Teferi en Asefa versnellen en kon niet bijbenen. Tot aan de laatste meters bleef het hel erg spannend met het trio. Getachew nam vlak voor het Olympisch Stadion nog bijna de verkeerde afslag, maar na een sprint was hij de beste. Snelste Nederlander is Khalid Choukoud met 2.09:30. Debutant Filmon Tesfu (Den Helder) komt na 2.10:58 over de streep. 

Parcoursrecord 

Bij de vrouwen was de strijd al snel beslist. Yalemzerf Yehualaw vormde samen met Desi Jisa de kopgroep, maar laatstgenoemde moest op de helft al lossen. Yehualaw bleef de race vervolgens steevast onder het parcoursrecord lopen van Almaz Ayana uit 2022. Yehualaw verbeterde het record door na 2 uur, 16 minuten en 52 seconden over de streep te komen. Het oude record stond op 2 uur, 17 minuten en 20 seconden. 

Michiel Alkemade

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938