Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente steekt 3,5 miljoen euro extra in kunst en cultuur

17 oktober 2024, 16.55 uur · Door AT5

De gemeente gaat extra geld steken in zeven culturele instellingen die in eerste instantie niet genoeg subsidie zouden krijgen. Ondanks dat ze een positief advies kregen van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten (AFK), zouden ze te weinig geld krijgen om te kunnen blijven bestaan. Daarom is er nog een extra 3,5 miljoen euro uitgetrokken voor het zogenoemde 'Kunstenplan'.

kunstcentrum De Appel - Google Maps

Het bedrag wordt verdeeld over cultuurorganisaties De Appel, De Nieuwe Liefde, ICK Dans Amsterdam, Jakop Ahlborn Company, Lijm-lab, Stichting Amsterdam Klezmer en Stichting Pink Media. Zij krijgen dus bij nader inzien toch het volledige bedrag dat het AFK adviseerde. De subsidie is voor de periode van 2025-2028.

Plannen kabinet

Wethouder Kunst en Cultuur, Touria Meliani, schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat meerdere factoren invloed hebben op de beslissing. Zo noemt ze onder andere dat de gevolgen van de coronacrisis nog na-ebben, dat de vaste lasten voor instellingen zijn gestegen en dat de plannen van het kabinet voor bezuinigingen een flinke impact op de sector zullen hebben.

Eerder al 12 miljoen

Eerder kregen ook al zeven grote instellingen goed nieuws. Onder andere het Amsterdam Museum, het Stedelijk Museum en ITA zouden eerst met drie miljoen euro worden gekort, maar dat besluit werd deels teruggedraaid. Meliani kondigde in juli aan dat ze eenmalig 12 miljoen euro extra zou gaan vrijmaken.

In november neemt het college een definitief besluit over het Kunstenplan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938