Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Ruim 100 aanvragen voor kunstsubsidies afgewezen, wel 47 nieuwkomers

1 augustus 2024, 16.04 uur · Aangepast 6 augustus 2024, 16.05 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft dit jaar 164 organisaties een vierjarige subsidie gegeven. Daarvan zijn er 47 die de subsidie voor het eerst krijgen. In totaal moesten er 111 organisaties worden teleurgesteld. 

Van de 111 organisaties die een afwijzing krijgen, hadden  54 organisaties wel een positief advies van het AFK gekregen. Toch is er 'onvoldoende budget' om hen het gevraagde bedrag te geven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het Amsterdamse Bostheater, Stichting H'ART Museum en Stichting Landjuweel. 

Quote

"Dat raakt mensen keihard en heeft ook impact op de stad"

Laurien Saraber, directeur-bestuurder AFK

"Natuurlijk is er ook pijn als gevolg van besluiten die voor bepaalde organisaties negatief uitpakken", zegt Laurien Saraber, directeur-bestuurder van het AFK. "Dat raakt mensen keihard en heeft ook impact op de stad. Ik begrijp heel goed dat dat veel losmaakt. Toch hoop ik dat er ook oog is voor de nieuwe mogelijkheden die de Amsterdamse kunst en cultuur de komende vier jaar versterken."

Bij het beoordelen van de subsidieaanvragen werden negen adviescommissies met in totaal 67 vakspecialisten ingezet. Zij keken naar vier hoofdcriteria: artistiek belang, belang voor de stad, diversiteit en inclusie en uitvoerbaarheid. Het AFK had dit keer meer aandacht voor Zuidoost, Nieuw-West en Noord en spreekt van een 'cultureel aanbod dat beter aansluit op de leefwereld van alle Amsterdammers'.

Ketelhuis krijgt ook geen subsidie

Het Ketelhuis had een bedrag van 420.000 euro gevraagd, maar krijgt in tegenstelling tot vier jaar geleden niks. Op de meeste criteria scoorde de bioscoop een 'zwak' of 'onvoldoende'. Ook verwijst het AFK naar de berichtgeving van AT5 over de onveilige werksituatie. 

"Het AFK heeft de aanleiding van de berichtgeving geverifieerd en neemt deze zeer serieus", schrijft het AFK. "Het Ketelhuis reflecteert hier niet op in het plan, noch heeft ze het AFK anderszins geïnformeerd op het moment dat dit impact kreeg in de organisatie."

Onder de 47 nieuwkomers zijn bijvoorbeeld buurttheaters Plein Theater en CC Amstel, het Van Eesteren Museum en de Bijlmerbios. Ook De Kleine Lettertjes, een organisatie die zich richt op kinderen en het bevorderen van lezen, krijgt de vierjaarlijkse subsidie voor het eerst. 

Er was in totaal voor bijna 72 miljoen euro aan subsidies gevraagd. Het AFK had een budget van 51,2 miljoen euro.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938