Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van Buren geeft toe dat ozb-berekening corporaties tóch zou kunnen kloppen

15 oktober 2024, 21.32 uur · Aangepast 09.32 uur · Door AT5

De stijging van 12,5 miljoen euro aan onroerendezaakbelasting (ozb) voor woningcorporaties zou volgens financiënwethouder Hester van Buren tóch wel kunnen kloppen. Afgelopen week trok de wethouder de door de corporaties geschetste gevolgen in twijfel en zei ze dat die waren 'berekend op de achterkant van een sigarendoos'.

AT5

Van Buren houdt in een brief aan de gemeenteraad nog altijd vol dat de extra kosten voor corporaties uitkomen op een bedrag van 10,1 miljoen euro. Echter is daarbij niet rekening gehouden met het zakelijk vastgoed dat de corporaties in bezit hebben, zoals bedrijfspanden.

"Ook voor deze objecten van de corporaties zullen de ozb-lasten stijgen (met gemiddeld 27,5 procent). Het zakelijk vastgoed biedt waarschijnlijk de verklaring voor het verschil met de berekening van de corporaties van 12,5 miljoen euro", aldus de wethouder.

Quote

"Het college heeft niet expliciet stil gestaan bij de effecten voor de corporaties"

Wethouders Hester van Buren (Financiën) en Dirk de Jager (Volkshuisvesting)

Van Buren, die voor haar functie als wethouder van Financiën jarenlang bestuurder was bij woningcorporatie Rochdale, schrijft verder in de brief dat het stadsbestuur 'niet expliciet (heeft) stilgestaan bij de effecten voor de corporaties'. Die zijn volgens haar pas later opgesteld. Begin deze maand lieten de corporaties al weten niet vooraf op de hoogte te zijn gesteld.

"1100 minder sociale huurwoningen"

Door de aangekondigde ozb-stijging worden er tot 2027 zo'n 1100 minder sociale huurwoningen in de stad gebouwd of worden 2000 tot 4000 huizen niet verduurzaamd, zo stellen de corporaties. Ze pleiten dan ook voor het openbreken van de prestatieafspraken met de gemeente, die begin dit jaar zijn gesloten.

Vorige maand werd duidelijk dat de belasting voor woningbezitters met zo'n 27 procent stijgt. Met dat extra geld wil het stadsbestuur het afvalprobleem aanpakken en het financiële gat voor de jeugdzorg dichten. Voor particuliere huizenbezitters gaat het gemiddeld om een stijging van enkele tientallen euro's, maar voor corporaties loopt dat in de miljoenen.

Wethouder De Jager (Volkshuisvesting) gaat nog in gesprek met de corporaties over de gevolgen van de ozb-verhoging.