Start van hoofdcontent

Begroting

nl

Algemene Beschouwingen gedomineerd door OZB-verhoging

9 oktober 2024, 16.41 uur · Aangepast 10 oktober 2024, 00.20 uur
Door Nicolai Brannan & Stefan Bunschoten · Foto: AT5

Gemeenteraadsleden debatteerden vanmiddag en vanavond over de begroting 2025 die vorige maand gepresenteerd werd. Het ging onder meer over de verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) die woningeigenaren moeten betalen. Lees in dit liveblog terug hoe het debat verliep.

10 oktober 2024, 00.15 uur

Liveblog gesloten

Het debat is aan het eind van de avond gestopt. Het ging vandaag om de zogeheten eerste termijn. Morgen zal wethouder Hester van Buren (Financiën) reageren. 

Lees en kijk hieronder terug hoe alle politieke partijen over de begroting denken. 

10 oktober 2024, 00.09 uur

Lijst Kabamba: te weinig geld naar stadsdelen

"Een begroting die niet alleen de financiële toekomst van onze stad weerspiegelt, maar ook de waarden en prioriteiten die wij als een progressieve gemeenschap koesteren", zo opent Carla Kabamba van Lijst Kabamba haar inbreng. Kabamba ziet onderbestedingen door de gemeente in met name de stadsdelen Zuidoost, Nieuw-West en Noord.

Verder houdt ze een pleidooi om meer prioriteit te geven aan jongeren, gezinnen en voor 'mensen die in de schaduw van de stad leven'.

AT5

10 oktober 2024, 00.08 uur

Van Schijndel: stop met actieplan Schone Lucht en Zuidasdok

Anton van Schijndel is kritisch op de VVD vanwege hun tegenbegroting waar ze de toeristenbelasting verhogen. Wel kan hij zich vinden in het verhaal van VVD’er Wijnants wat betreft de kunst en cultuurbezuinigingen. "Wat ons betreft moeten boeken wel worden ontzien", zegt Van Schijndel.

In zijn inbreng laat hij verder vooral weten heel veel niet te willen: het actieplan Schone Lucht moet worden afgeschaft, het aardgasvrij maken van de stad moet worden gestopt en ook project Zuidasdok moet worden afgeblazen. "En een punt voor de burgemeester: de Top 600 is erg bewerkelijk. Die jongens en meisjes kunnen begeleid worden door alle buurtmedewerkers. Er moet grondig naar worden gekeken", zegt de FvD'er.

AT5

10 oktober 2024, 00.04 uur

CDA: stad heeft prioriteiten niet op orde

Rogier Havelaar (CDA) stelt dat de stad de prioriteiten niet op orde heeft. "We leven in een stad die miljoenen uitgeeft om haar verjaardag te vieren, met één druk op de knop miljoenen extra subsidie voor kunst en cultuur geeft, met één druk op de knop zonder een verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een miljoen overmaakt aan het Rode Kruis. Een stad waar je subsidie kunt krijgen voor 'tegelwippen' en een stad die subsidieposten van 10 miljoen euro in de begroting samenvat als 'overig'. Alsof 10 miljoen 'overig' is."

Zoals bekend van het CDA was de partij ook kritisch op het drugsgebruik in de stad. "Uit niets blijkt dat er in onze stad een 'war on drugs' gevoerd wordt zolang we verbloemend blijven spreken van 'partydrugs' en er over een week tijdens het Amsterdam Dance Event nauwelijks handhaving plaatsvindt op bezit en handel in drugs."

AT5

9 oktober 2024, 23.35 uur

Lijst Ahmadi-Veldhuyzen komt met 'antikapitalistische moties'

Fractievoorzitter Jazie Veldhuyzen, zelf veelvuldig aanwezig bij demonstraties van pro-Palestijnse demonstranten, wil bijvoorbeeld dat agenten altijd zichtbaar hun identiteitsbewijs op het uniform dragen. Ook wil hij dat de gemeente 'alles op alles' zet om als aandeelhouder van Schiphol het transport van wapens en militaire uitrusting 'permanent op te schorten'.

AT5