Start van hoofdcontent

Nieuw-West

nl

Vermaak en gekraak bij de voorronde van De Grote Amsterdam Quiz

12 oktober 2024, 19.52 uur · Door Pedro Sarican & Teuntje Göbel

Hoeveel stoelen telt de Johan Cruijff Arena of op welke grachten staat het Huis aan de Drie Grachten? Vragen die zo maar voorbij kunnen komen in de Grote Amsterdam Quiz, dé quiz met vragen over de stad. In de koffiebar Podieum in Nieuw-West streden teams van vier gisteravond voor een felbegeerde plek in de finale. Ondanks de spanning en het kraken van de hersenen vonden de teams het een geslaagde en vooral gezellige avond. 

AT5

De kennis van Amsterdammers werd behoorlijk getest. Met elke ronde werden de vragen steeds een stukje ingewikkelder. Soms klonk er hard gejuich, wanneer een team een goed antwoord had, terwijl men op andere momenten plots in de zenuwen schoot en toch echt moest gokken. 

De Grote Amsterdam Quiz richt zich op alle onderwerpen die met de stad te maken hebben: van sport tot geschiedenis, van beroemdheden tot kleine iconen van de stad. Sommigen lazen boeken over de stad ter voorbereiding, terwijl anderen zelfs gebruik maakten van AI. "Via ChatGPT heb ik veel vragen laten opstellen en die vaak doorgenomen", aldus een deelnemer.

Achter de oren krabben

Het is niet de eerste keer dat de quiz in de stad wordt gehouden en sommige deelnemers deden al een keer eerder mee. "Dit jaar zijn de vragen toch weer echt heel anders, veel diverser." Het niveau van de vragen lag ook hoog dit jaar. Niet zo gek dat zelfs overtuigde winnaars toch plotseling zich achter de oren moesten krabben toen hun antwoord niet overeenkwam met het juiste antwoord. 

De quiz - die door de gehele stad in horecagelegenheden, bibliotheken en andere bijzondere locaties wordt gehouden - moet natuurlijk ook gepresenteerd worden. Bij Podieum werd dat gedaan door Sabela, die overdag de koffiebar runt. "Ik voel me vereerd dat we De Grote Amsterdam Quiz mogen presenteren en organiseren."

De winnaars van alle locaties die meededen strijden op 1 november in de Westerunie om de titel Amsterdam-kenner van het jaar. De finale van De Grote Amsterdam Quiz is live te zien op AT5, vanaf 20.00 uur. 

Dan heb je natuurlijk ook nog de antwoorden te goed van de twee vragen aan het begin van dit artikel. De Johan Cruijff Arena telt 55.865 zitplaatsen en het Huis aan de Drie Grachten staat aan de Grimburgwal, de Oudezijds Voorburgwal en Oudezijds Achterburgwal.