Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voorronde van De Grote Amsterdam Quiz: "Ze moeten hun borst nat maken!"

12 oktober 2023, 20.12 uur · Door Esperanza Visser & Emma Vos

Tientallen fanatiekelingen testten gisteravond hun kennis tijdens de Amsterdamse Pubquiz in de Rijnbar. Het winnende team wint een ticket voor de finale van de Grote Amsterdam Quiz in H'ART-museum op vrijdag 27 oktober. De quiz wordt jaarlijks gehouden in aanloop naar het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025.

Een teamlid van de Rammende Rossers heeft zich goed voorbereid. "Ik zit al de hele week in de boeken. Ik weet niet hoe het zit met de andere teams, maar ze moeten hun borst nat maken!"

Hij is vandaag niet alleen gekomen. Ieder team bestaat namelijk uit maximaal vier deelnemers. "Ik ben hier met mijn vrienden, maar mijn pa is ook mee. Hij zou namelijk nog wel eens goed van pas kunnen komen bij de vragen die uit het verleden gaan". Andere teams staan er iets relaxter in. "Het is leuk om te winnen, maar wij zijn hier ook voor de gezelligheid", legt een jongen uit. 

De quiz bestaat uit zeven rondes en neemt je mee door de rijke geschiedenis van het bijna 750-jarig bestaan ​​van de stad. Van kennisvragen over de trams tot muziekvragen. Alle onderwerpen komen aan bod.

De teams beginnen de avond vol goede moed. Maar als de tussenstand na de tweede ronde bekend wordt gemaakt, zakt het vertrouwen bij een aantal deelnemers. "Ik heb net gezien dat we fifty-fifty hebben gescoord van de 20 vragen. Wie weet gaat het straks wat beter", zegt een vrouw. 

Na de vijfde ronde lijkt het er niet makkelijker op te zijn geworden. "Ik zie dat de teams om mee heen het zwaarder beginnen te krijgen", vertelt een deelnemer. Dat is volgens medepresentator Maarten Spanjer begrijpelijk. "Er zitten wel vragen tussen waarvan ik denk: moet je daar Amsterdammer voor zijn? Want dat ben ik, maar de antwoorden op alle vragen heb ik niet. Toch probeer ik de deelnemers waar mogelijk te helpen", zegt Spanjer. 

Meedoen aan de voorrondes kan tot 15 oktober op verschillende locaties in de stad. Het winnende team, De Rammende Rossers, staat op vrijdag 27 oktober in de finale van de Grote Amsterdam Quiz.  AT5 zendt de finale op 27 oktober live uit. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938