Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Premier Schoof reageert op tweet Wilders: kabinet steunt alle burgemeesters, ook Halsema

8 oktober 2024, 10.47 uur · Aangepast 8 oktober 2024, 12.02 uur · Door AT5

Premier Dick Schoof laat weten dat hij en het kabinet alle burgemeester steunt, "ook Halsema". Dit deed hij nadat burgemeester Dijksma van Utrecht het kabinet opriep om afstand te nemen van een uitspraak van Wilders op X. De PVV-leider schreef bij een foto van een pro-Palestina demonstratie: "Het land uit met dat tuig. En Halsema mag mee."

AT5

Dijksma, die ook voorzitter is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, noemt de uitspraak van Wilders 'ondermijnend voor het gezag van burgemeesters' en buiten elke proportie. 

"Volstrekt onverantwoord"

"Alle partijen in het parlement moeten pal staan voor de rechtstaat en voor onze grondwettelijke vrijheden. Als burgemeesters zoeken we alle dagen de balans hierin. Juist in het faciliteren van demonstraties is de wet leidend; zelfs als dit tot veel emoties leidt", schrijft Dijksma op Instagram. "Ik vind het volstrekt onverantwoord dat Wilders dit statement maakt ten koste van onze collega Femke Halsema."

Ook Frans Timmermans, partijleider van GroenLinks/PvdA, neemt het voor Halsema op. "Femke Halsema heeft afgelopen dagen onder moeilijke omstandigheden laten zien wat 'de boel bij elkaar houden' echt betekent: verzoenen én grenzen stellen en deze zo nodig handhaven. Een burgemeester waar heel Nederland trots op kan zijn." Wilders reageerde op de tweet van Timmermans met de woorden: "Totaal de weg kwijt die Timmermans en Halsema."

Quote

"Ik sta voor het grondrecht om te demonstreren"

Burgemeester Femke Halsema

Bij de steunbetuiging voor Israël op de Dam waren gisteren zo'n duizend mensen aanwezig. Halsema wees het nabijgelegen Damrak aan waar tegendemonstranten van zich mochten laten horen. Halsema liet gisteravond aan AT5 weten dat tegendemonstraties 'binnen zicht- en gehoorafstand' van hetgeen waartegen geprotesteerd wordt moeten plaatsvinden.

"Ik sta voor het grondrecht om te demonstreren", vatte ze samen. "Zolang het binnen de kaders en grenzen van de wet blijft. Als dat niet het geval is, zullen we daartegen optreden. Helaas is dat vandaag het geval geweest." Een deel van de tegendemonstranten werden uiteindelijk aangehouden.