Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geëmotioneerde steunbetuiging voor Israël: "We zijn veel vrienden verloren"

7 oktober 2024, 18.17 uur · Aangepast 53 minuten geleden · Door AT5

Duizenden mensen hebben vanmiddag de steunbetuiging voor Israël op de Dam bezocht. Er vonden verschillende toespraken plaats en er werd ook enorme Israëlische vlag getoond. 

Een van de aanwezigen vertelde dat ze zelf ook uit Israël komt en veel vrienden verloren is op 7 oktober. "Dat gebeurde op het Nova-festival. We zijn ook goede vrienden verloren die dit jaar in het leger werkten."

De organisator van de demonstratie vertelde dat de terreuraanslag van Hamas hem diep geraakt heeft. "Ik kom normaal gesproken elk jaar in Israël. Ik leid daar reizen. Ik heb daar ook bekenden en contacten. Dat land is gewoon zo diep geraakt."

Tegendemonstratie

Verderop vond een tegendemonstratie van pro-Palestina-demontstranten plaats. Zij vonden dat er ook stilgestaan moest worden bij de Palestijnse doden. 

AT5

De Mobiele Eenheid greep in omdat de demonstranten lange tijd de trams op de Prins Hendrikkade blokkeerden. Daarna vertrok de groep naar de Nieuwezijds Voorburgwal. Ze wilden tegen de afspraken in alsnog naar de Dam en raakten opnieuw slaags met de politie. De politie gaat de tegendemonstranten daarom aanhouden. 

De demonstratie op de Dam werd een aantal keer verstoord door geschreeuw en rookpotten, maar verliep verder overwegend rustig. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938