Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester Halsema botst met Yesilgöz over pro-Palestina sit-ins

6 oktober 2024, 15.45 uur · Aangepast 6 oktober 2024, 16.31 uur · Door AT5

VVD-fractievoorzitter Dilan Yesilgöz en burgemeester Halsema botsen over de geplande pro-Palestina sit-ins op NS-stations morgen. Yesilgöz noemt de acties smakeloos en antisemitisch. Lokale bestuurders worden hierdoor met hun rug tegen de muur gezet, reageert Halsema vanmiddag in het programma Buitenhof. 

AT5

Het is morgen precies een jaar na de aanval van Hamas op Israël. Op meerdere NS-stations zijn pro-Palestina demonstraties aangekondigd, zogenoemde sit-ins. In het programma WNL Op Zondag zegt Yesilgöz dat de acties van de demonstranten 'bedoeld of onbedoeld de terreurgroep Hamas legitimeren of goedpraten' en zelfs 'antisemitisch zijn'. Aanleiding van de uitspraken van Yesilgöz is een brief van vijf lokale VVD-fracties aan de NS, waarin ze stellen dat het vervoerbedrijf antisemitisme faciliteert als ze de geplande demonstraties toestaan.

Vrijheid van meningsuiting

Halsema geeft in Buitenhof aan dat de demonstranten gebruik maken van hun vrijheid van meningsuiting. "Het zijn demonstraties – zo zijn ze aangekondigd – tegen de Israëlische regering en het gedrag van de Israëlische regering in Gaza en op andere plekken. Dat is een legitiem en binnen de wet vallend demonstratierecht", aldus Halsema.

"Dat de voormalig minister van justitie eigenlijk deze demonstraties al criminaliseert – ze zegt eigenlijk 'ze zouden niet mogen plaatsvinden' – dan zet je het conflict voor morgenavond al klaar", benadrukt Halsema. "Dan weet je al dat daar woede zal zijn dat er toch gedemonstreerd is."

Quote

"We hebben hulp nodig vanuit Den Haag en geen tegenstand"

Femke Halsema

Volgens Halsema is er niets aan de hand als de demonstranten mensen doorlaten, niet intimideren en er geen verboden uitingen zijn. Daarbij benadrukt ze dat de grote steden niet in de positie gebracht moeten worden dat deze 'eigenlijk moeten gaan optreden tegen mensen die gewoon gebruik maken van hun vrijheid van meningsuiting'. De boodschap van de burgemeester is duidelijk: "We hebben hulp nodig vanuit Den Haag en geen tegenstand."

In het AT5-programma Het gesprek met de Burgemeester ging Halsema afgelopen vrijdag in op de toenemende politieke verschillen tussen Amsterdam en het huidige kabinet. "Van mij mag u altijd verwachten dat ik alles op alles zet om de relaties met Den Haag goed te houden", aldus Halsema. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938