Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krijgt de stad een driesterrenrestaurant? "Hoort gewoon bij een wereldstad als Amsterdam"

6 oktober 2024, 13.00 uur · Aangepast 6 oktober 2024, 17.43 uur · Door Jesler Bos

Maandag is een spannende dag voor culinair Amsterdam, want dan worden er opnieuw Michelinsterren uitgereikt. De afgelopen jaren kreeg de stad er steeds meer sterrenrestaurants bij. De teller staat nu op 23. Daarvan hebben 18 restaurants één ster en vijf twee sterren. Toch bleef een restaurant met drie sterren tot nu toe uit. De stad zou dit wel verdienen, zegt recensent Joël Broekaert: "Amsterdam heeft een enorme culinaire ontwikkeling doorgemaakt". 

AT5

Als het aan chef en eigenaar van Restaurant 212 Richard van Oostenbrugge ligt, haalt hij morgen nog die felbegeerde derde ster binnen. Ruim tien jaar geleden behaalde hij zijn eerste en vlak daarna zijn tweede. "Die eerste was heel bijzonder natuurlijk. Die tweede had ik het niet eens door, zo goed vond ik mezelf niet", aldus Van Oostenbrugge. 

Het was een bijzondere reis van de opleiding naar sushichef en van horeca-ondernemer naar sterrenchef. "Er kwamen steeds meer dingen bij, waardoor het leuk blijft je te ontwikkelen", vertelt hij. Dat gebeurde ook in de bedrijfsvoering.  "Als je het me het vier jaar geleden gevraagd had, had ik gezegd van niet. Maar nu denk ik echt dat we er klaar voor zijn. Met de producten die we hebben en de mensen die al jaren bij ons werken, durf ik te zeggen dat we iedere avond een topprestatie kunnen leveren", aldus Van Oostenbrugge. 

AT5

Volgens recensent Broekaert is dat ook wat je als gast van een derde ster mag verwachten. "Het is dan subliem. Het moet iedere avond op het hoogste niveau zijn", vertelt hij. Michelin hanteert dan ook een eigen legenda legt hij uit. "Bij één ster moet je zeker even naar binnen gaan als je er langskomt, twee sterren is het omrijden waard en bij drie sterren, dan is het de eindbestemming van je reis. Daarvoor zou je dus het vliegtuig moeten kunnen pakken, of tegenwoordig de trein", aldus Broekaert. 

Op de vraag of dat niet te veel druk met zich meebrengt, vertelt Van Oostenbrugge: "Het is wel heftig, dat zeker. Je moet het waard zijn. Maar nogmaals, ik denk dat we het kunnen."

Ook Chef Arjan Speelman van restaurant Ciel Bleu heeft de ambitie om de derde ster, het hoogst haalbare, binnen te slepen. "De erkenning die Michelin biedt staat al lange tijd synoniem voor kwaliteit, en dat is nog steeds hoe wij en onze gasten dit ervaren. Het blijft een van de meest waardevolle onderscheidingen in de culinaire wereld", vertelt hij. 

Gastronomische bestemming 

Volgens Broekaert is het tijd dat Amsterdam een derde ster krijgt. "Het is natuurlijk heel charmant dat je naar KutopZand moet voor een sterrenrestaurant, maar eigenlijk hoort het gewoon bij een wereldstad als Amsterdam", vertelt hij. 

Ook Van Oostenbrugge is van mening dat Amsterdam op die gastronomische kaart hoort te staan. "Het zou de stad goed doen. Het trekt een publiek aan, publiek met geld dat ook elders weer geld uitgeeft", vertelt hij. Speelman is het eens: "Een restaurant met drie sterren zou Amsterdam internationale erkenning geven als een toonaangevende gastronomische bestemming. Het zou laten zien dat de stad beschikt over culinaire ervaringen van het hoogste niveau", vertelt hij.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938