Start van hoofdcontent

Stad

nl

Toch moeten sluiten, ondanks Michelinster: "Ik wist het al toen we de ster kregen"

17 mei 2023, 19.00 uur · Door Michiel Klaassen

In april kregen ze nog een ster, een kleine maand later sluit restaurant Vanderveen de deuren. Waar ging het mis? Het zat hem volgens de eigenaar in een combinatie van factoren, waaronder de inflatie en een verrassend lastige locatie.

AT5

Loon naar werken. Zo voelt het voor eigenaar Thijs Koster en het personeel van restaurant Vanderveen als ze nog geen maand geleden een Michelinster krijgen. "Dat was natuurlijk fenomenaal", vertelt hij in zijn zaak, terwijl achter hem de voorbereidingen worden getroffen voor de komst van de eerste gasten. "Maar tegelijkertijd had ik letterlijk een gebroken hart." 

Want hij weet dan al: het gaat niet meer.  "En dan ga je ook nog denken: zouden we het niet tóch kunnen proberen?" Maar dat, zegt Koster nu zelf, is eigenlijk tegen beter weten in.

Gestegen lasten, dure locatie

Koster benadrukt dat er niet één reden is waarom hij de deuren sluit. Wel noemde hij in het persbericht de locatie van Vanderveen als 'ongeschikt'. Een opmerkelijke kwalificatie, want de Beethovenstraat in Zuid is één van de meest chique winkellocaties van Amsterdam.

Quote

"Onze doelgroep komt van buiten de buurt"

Thijs Koster, eigenaar Vanderveen

Maar: Koster runt bepaald geen buurtbistro. "Onze doelgroep komt van buiten de buurt. Je merkt dat mensen hier er toch voor kiezen om naar het centrum gaan om uit eten te gaan."

Het is ook niet bepaald een goedkope locatie. Ook al is de relatie met de verhuurder goed, feit blijft dat de indexatie van de huur er flink inhakte. En de inflatie beperkte zich niet alleen tot de huurprijs. "De lonen zijn gestegen, de inkoopkosten zijn gestegen, de vaste lasten zijn gestegen." Voor een kleine, intieme zaak als Vanderveen wordt dat al snel moeilijk, legt Koster uit.

Doorstartdromen

Aankomende zaterdag, 20 mei, is de laatste dag dat het restaurant gasten ontvangt. Hoe nu verder? Dat weet Koster nog niet. "Er zijn wel dromen, er zijn wel hopen, er zijn wel wensen." Maar een doorstart zit er vooralsnog nog niet in. Restaurant Vanderveen, ondanks lyrische recensies en een Michelinster, stopt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938