Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Extra aandacht voor katten en honden zonder baasje tijdens dierendag: "Tweede kans op geluk"

30 september 2024, 16.05 uur · Door Joe Hammond / Informatief

In coronatijd hebben veel Amsterdammers een dier in huis genomen, maar een aantal van deze dieren is inmiddels afgestaan aan het asiel. Noor van Gennep, dierenverzorger bij DOA, ofwel het Amsterdamse dierenasiel, vertelt in Amsterdam Informeert meer over deze situatie. Met dierendag in aantocht worden deze dieren zonder baasje even extra in de spotlights gezet. 

AT5

"Wij zien vooral veel katten en honden," vertelt Van Gennep. "Wij denken dat er twee mogelijkheden zijn. Enerzijds omdat mensen de zorg voor een huisdier enorm onderschatten en anderzijds omdat er misschien wat verandert in de gezins- of thuissituatie." 

Ook ziet het asiel een stijging in het aantal kittens: "Mensen die tijdens corona een kat hebben gekocht lieten die niet castreren of steriliseren. Dat zorgt ervoor dat er veel meer kittens naar ons toekomen", aldus Van Gennep.

AT5

Hondenbezitters in het Erasmuspark reageren. "Verschrikkelijk. Mensen denken niet na voordat ze een dier kopen," zegt één van hen. Een ander baasje merkt op: "De mens gaat heel hard met dieren om."

Nieuwe kans 

Ondanks de trieste situatie biedt het asiel ook een nieuw begin voor deze dieren: "Het is bedroevend dat er steeds meer dieren in het asiel terechtkomen, maar het geeft de dieren de kans om een nieuw thuis te vinden."

AT5
Quote

"Je geeft dieren die pech hebben gehad in het leven een tweede kans op geluk"

Noor van Gennep - Dierenverzorger bij DOA

"Als mensen een dier bij ons adopteren, dan kijken wij niet alleen wat mensen willen, maar ook wat mensen te bieden hebben," legt Van Gennep uit. "Dan gaat het om drie dingen: tijd, ruimte en geld." Hiermee wil het asiel voorkomen dat dieren opnieuw worden afgestaan.

"Je geeft dieren die pech hebben gehad in het leven een tweede kans op geluk. En je wordt zorgvuldig gematcht, je weet precies wat je in huis haalt als je een dier bij ons adopteert", aldus van Gennep.

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/dieren

Meer informatie over DOA is te vinden op www.doamsterdam.nl