Start van hoofdcontent

Verkeer

nl

Zorgen om veiligheid voetgangers op zebrapaden: "Fietsers stoppen niet meer"

24 september 2024, 20.02 uur · Door Stefan Bunschoten

Op veel plekken in de stad is het voor voetgangers steeds moeilijker om een zebrapad over te steken. Fietsers die stoppen om voetgangers over te laten steken vormen vaker uitzondering dan regel en dat zorgt dan voor gevaarlijke situaties, zegt de Voetgangers Vereniging, die hoopt op maatregelen van de gemeente. 

Op bijvoorbeeld de Kinkerstraat is goed te zien dat lang niet alle fietsers gewend zijn om te stoppen voor een zebrapad. Het leidt er volgens Patty Muller van Voetgangers Vereniging Nederland toe dat voetgangers verdedigend gedrag moeten vertonen.

"Verdedigend gedrag betekent dat je je zeg maar uit de voeten maakt", legt Muller uit. "Steeds veiligheid zoekt, pro-actief opzij springt. Dat zorgt ervoor dat er niet zoveel ongelukken gebeuren als zou kunnen." Het leidt tegelijkertijd volgens haar tot veel stress bij voetgangers in de stad. 

AT5

Een oudere vrouw zegt inderdaad bang te zijn voor de fietsers. "Je bent als de dood. En vooral nu met die rotfietsen met die dikke banden. Het is niet meer normaal wat hier gebeurt." Een ander: "Als je niet uitkijkt, word je gewoon aangereden."

Quote

"Dat er ook momenten zijn dat je de snelheid moet afremmen is iets dat veel fietsers niet willen horen"

Patty Muller - Voetgangers Vereniging Nederland

De Voetgangers Vereniging hoopt dat de gemeente maatregelen neemt die het voor voetgangers veiliger moeten maken. Zelf denken ze daarbij aan het plaatsen van drempels, het op sommige plekken versmallen van fietspaden of het lanceren van een bewustwordingscampagne.

Muller is niet bang dat fietsers gelanceerd worden door de drempels. "Ja, dat gebeurt alleen maar als je te hard rijdt. Maar het kan ook door versmallingen te maken. Gewoon iets wat de snelheid afremt. En dat is iets wat veel fietsers niet willen horen. Dat er ook momenten zijn dat je de snelheid moet afremmen. Ten faveure van de leefbaarheid."

AT5

Verkeerswethouder Melanie van der Horst laat weten dat ze zich ook zorgen maakt over de veiligheid op het fietspad. Ze zegt dat de gemeente op sommige plekken al meer ruimte voor voetgangers heeft gemaakt en een campagne heeft gevoerd, maar dat het veranderen van het 'asociale gedrag' van sommige fietsers tijd kost.

Volledige reactie wethouder Melanie van der Horst (Verkeer)

"Iedereen moet prettig en veilig door onze stad kunnen lopen. Maar omdat de stad steeds drukker wordt, is dat vaker een uitdaging. Ruimte voor voetgangers is dus nodig, zeker voor mensen die met een rollator of een kinderwagen lopen. Het is daarom goed dat vorig jaar voor het eerst beleid is vastgesteld om meer ruimte te maken voor voetgangers. En we maken nu al op veel plekken meer ruimte.

Bijvoorbeeld op de Geldersekade, de Stadhouderskade en in de Frans Halsbuurt. Verder hebben we in de begroting extra geld uitgetrokken om voetpaden in West, Nieuw-West en Zuid aan te pakken. Maar dat is maar een deel van het verhaal. Want als je zelf door de stad loopt dan zie je: we zijn er zeker nog niet. Want ik zie ook dat sommige mensen zich ronduit asociaal gedragen in het verkeer.

Op sommige plekken, bijvoorbeeld afgelopen jaar op de Odebrug, werden mensen die bij het zebrapad overstaken van hun sokken gereden. Dat kan echt niet. Voor een zebrapad moet je gewoon stoppen. Als we zo doorgaan dan durven kwetsbare mensen, zoals kinderen en ouderen, straks helemaal niet meer aan het verkeer mee te doen. We hebben een campagne gevoerd om mensen op te roepen meer rekening met elkaar te houden in het verkeer, en ik zie ook wel dat steeds meer mensen zich hierover uitspreken.

Maar dit soort gedrag veranderen, kost echt tijd. Ik hoop dat steeds meer mensen zich realiseren dat we een beetje rekening met elkaar moeten houden. Want ook jouw oma, broer of tante of jijzelf zal op een gegeven moment minder mobiel worden, en dus afhankelijker worden van mensen die wat meer rekening houden met elkaar in het verkeer. Ik hoop dat we met zijn allen weer leren om even te ontspannen, ook als je haast hebt. Geef voorrang, kijk even om je heen en geniet van de mooie stad. En fiets daarna relaxed weer verder."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938