Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietsers negeren afsluiting Stadhouderskade: "Amsterdam is fietsanarchie-stad"

23 september 2024, 14.00 uur · Aangepast 15.11 uur · Door Stefan Bunschoten

Door werkzaamheden is de Stadhouderskade dicht voor fietsers, maar daar trekt lang niet iedere fietser zich iets van aan. Een deel van de fietsers rijdt op de stoep of, gevaarlijker, tegen de richting in op de rijbaan die alleen open is voor automobilisten. 

De weg is dicht tussen het Rijksmuseum en het Weteringcircuit. Aan beide kanten staan hekken en verbodsborden en die borden staan ook op het afgesloten deel. Autoverkeer rijdt nog maar in één richting. "Maar je hebt ook fietsers die net zo hard in tegenovergestelde richting komen", legt een man die een stuk verderop woont uit. "Wat niet mag, maar wel gebeurt. Met alle gevaren van dien."

"Amsterdam is sowieso een beetje een fietsanarchie-stad, maar het is hier wel weer lekker extreem", zegt een fietser die naar eigen zeggen zelf wel afstapt. Een scooterrijder heeft toch begrip voor de fietsers, mede omdat dit niet de enige afgesloten weg in de buurt is. "Gevaarlijk is het wel", erkent hij. "Er is veel puinhoop."

Vaak haast

De fietsers rijden niet alleen op de weg, maar ook op de stoep. "Als ik haast heb, dat is heel vaak, dan ga ik wel gewoon rechttoe rechtaan zeg maar", legt een van die fietser uit. Een ander vreest dat hij een halfuur langer onderweg is als hij wel netjes omfietst, iets dat via het Weteringcircuit moet. 

 Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het probleem bekend is. 

Reactie gemeente
"We hebben maatregelen genomen om dit tegen te gaan. Er staan regelaars aan weerszijden en we hebben sluisjes geplaatst. Hoewel de meeste fietsers de omleiding fietsen blijft het een uitdaging om alle fietsers de omleiding te laten fietsen.  Maar we blijven het in de gaten houden."

De situatie blijft nog tot half december zo, daarna begint de volgende fase van de werkzaamheden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938