Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meerderheid Tweede Kamer wil verbod op gezichtsbedekkende kleding bij demonstraties

23 september 2024, 14.41 uur · Aangepast 15.02 uur · Door AT5

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een verbod op gezichtsbedekkende kleding bij demonstraties, dat meldt de NOS. Joost Eerdmans (JA21) diende tijdens de Algemene Beschouwingen samen met de SGP een voorstel in dat dit moet regelen. Reden is dat demonstranten steeds vaker onherkenbaar zijn, waardoor zij nauwelijks vervolgd kunnen worden.

AT5

Het voorstel werd door PVV, VVD, BBB, CDA, ChristenUnie en FvD omarmd. Tegen het voorstel stemde coalitiepartij NSC. Eerdmans wil aankomende woensdag in een Kamerdebat vragen aan minister Judith Uitermark hoe ze verder wil met het plan. 

Als voorbeeld van het ingediende voorstel draagt Eerdmans de pro-Palestijnse demonstraties bij de UvA aan. Demonstranten met maskers op zorgden toen voor veel vernielingen aan gebouwen van de universiteit. 

Pro-Palestijnse demonstraties 

"Het gaat om mensen die helemaal niet willen demonstreren, maar die de boel willen saboteren", vertelt het Kamerlid aan de NOS. "Mensen die gewoon hun punt willen maken, zijn het slachtoffer." Een verbod op gezichtsbedekkende kleding zou helpen voor de politie en het Openbaar Ministerie, stelt hij.

Dat sommige demonstranten een reden hebben om onherkenbaar te zijn tijdens, gaat er bij Eerdmans niet in: "Als je je nek ergens voor wil uitsteken, dan moet je er ook voor staan."

De driehoek - burgemeester, justitie en politie - stelde afgelopen jaar voorwaarden aan de organisatoren van de pro-Palestina-mars door de stad. Toen werd gezichtsbedekkende kleding verboden om de orde te bewaren, religieuze kleding mocht wel. Daarnaast mochten er geen voorwerpen worden verbrand en werd het zwaaien met vlaggen van terreurorganisaties zoals Hamas of Hezbollah verboden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938