Start van hoofdcontent

Acties op de Uva

nl

Joodse studentenvereniging gespannen om demonstraties in nieuw studiejaar

30 augustus 2024, 18.00 uur · Aangepast 30 augustus 2024, 20.38 uur · Door Flip Linssen

Met een nieuw studiejaar in aantocht, is de kans op nieuwe demonstraties aanwezig en zelfs al aangekondigd. Waar de Uva en VU maatregelen nemen om veiligheid aan studenten en medewerkers te geven, zien Joodse studenten op tegen het nieuwe jaar en hopen ze dat ze veilig naar hun studie kunnen.

Bezettingen, bekladdingen en vernieling van gebouwen, politiegeweld en bedreiging. De pro-Palestinademonstraties hielden de UvA, maar ook de VU in hun greep tegen het eind van vorig studiejaar. Waar het in de zomervakantie stil bleef, lijkt daar nu weer verandering in te komen. Tot zorg van Joodse studentenvereniging Ijar.

Angst bij studenten

Mede-voorzitter Nati Banet: "Dat was verschrikkelijk, en we horen bij onze leden nog steeds incidenten waarbij Joodse studenten worden geïntimideerd." Joodse studenten met wie AT5 spreekt willen alleen anoniem reageren om hun eigen veiligheid te garanderen: "Ik vind het lastig en ik baal ervan. Ik ben voor demonstreren, maar wel respectvol", vertelt een van hen. Hij vindt het lastig om nu naar de universiteit te gaan. "Het hoort een plek te zijn waar ik mezelf ontwikkel, maar dat is het nu niet." 

Quote

"Ik stop bij de UvA, ik stap over naar een andere universiteit voor mijn veiligheid"

anonieme studente

Een medestudente studeerde vorig jaar nog aan de UvA. “Maar ik heb besloten om komend jaar te stoppen op de UvA. Ik voel me er gewoon echt niet veilig.” Ze stapt over naar de VU, “Ook daar zijn demonstraties, maar wel minder heftig.”

Maatregelen voor zover het kan

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) heeft met Joods studenten en docenten uit heel het land gepraat en vragen de universiteiten nu om extra aandacht te besteden aan het garanderen van veiligheid. De UvA en VU bereiden zich voor op die mogelijke protestacties. Het UvA-bestuur nodigt studenten en docenten uit om in gesprek te gaan. “We vinden het belangrijk dat mensen zich veilig voelen”, aldus een woordvoerder.

De twee onderwijsinstellingen werken komend jaar soms met een deurbeleid. Via QR-codes kunnen zo bijvoorbeeld alleen genodigden worden toegelaten bij bepaalde evenementen en door jassen buiten te laten moeten er geen bedreigende voorwerpen mee naar binnen kunnen. Dit zal maandag ook bij de opening van het academisch jaar worden gehanteerd.

Banet heeft er vertrouwen in dat het komend studiejaar niet zo ver komt als vorig jaar: "De universiteit nodigt ons vaak uit voor gesprekken, en we hebben een sterke Joodse gemeenschap. We houden onze ruggen recht en we laten het niet zo ver komen. Daar geloof ik echt in." Het UvA-bestuur: "Haatdragende teksten, intimidatie, gezichtsbedekking of overnachting horen niet bij een veilige omgeving. Dan zullen wij (uiteindelijk) aangifte doen.”

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938