Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Culturele sector hard getroffen door plannen kabinet: "Deze klap is echt ongenadig"

17 september 2024, 18.44 uur · Aangepast 17 september 2024, 19.39 uur · Door Tjeerd Kleijn

Vooral de culturele sector wordt hard getroffen door de plannen van het kabinet. De sector vreest een jaarlijks verlies van 350 miljoen euro door een btw-verhoging, een ­hogere kansspelbelasting én minder subsidie.

Anne Breure is voorzitter van Kunsten '92, de belangenorganisatie voor de hele culturele en creatieve sector. "We hebben een minister die zegt dat cultuur heel belangrijk is in onze democratie, maar intussen liggen er heel veel maatregelen die een ontzettende harde klap voor deze sector gaan zijn."

Een van die maatregelen is de btw-verhoging van 9 naar 21 procent voor culturele goederen en diensten. "Of je nu Tolstoj leest of de Donald Duck, of je nu naar een tof concert wil in AFAS Live of naar een voorstelling in de Kleine Komedie. Of met je kind naar NEMO.  Al die plekken worden geraakt. Er zit geen visie achter."

Maar de sector wordt niet alleen getroffen door een btw-verhoging. Ook de kansspelbelasting gaat omhoog en worden er minder subsidies verstrekt. "We worden echt op alle fronten geraakt. We gaan zien dat de cultuur minder wordt, dat het duurder wordt, dat het steeds minder voor iedereen wordt. Deze klap is echt ongenadig."

In de video wordt nog gezegd dat er zal worden gesleuteld aan de giftenaftrek. Het kabinet was van plan de giftenaftrek te versoberen, maar nu blijkt dat de giftenaftrek voor mensen die een gift doen aan goede doelen, kerken of verenigingen in stand wordt gehouden. 

Door de maatregelen vreest de kunst- en cultuursector jaarlijks 350 miljoen euro aan inkomsten mis te lopen. En ook Amsterdam zal de gevolgen gaan ondervinden, denkt Breure. "Amsterdam is natuurlijk de stad van het vrije woord, van de vrije denkers als het gaat over cultuur. Het is overal. Het zit echt in onze vezels dus die klap gaan we ook in al onze vezels voelen. Daarnaast is Amsterdam natuurlijk een stad die drijft op creativiteit. We zijn een maakstad .Dus we gaan het ook economisch en financieel heel erg voelen."

Achmed Baâdoud, voorzitter MKB-Metropool Amsterdam - AT5

 Achmed Baâdoud - voorzitter van MKB-Metropool Amsterdam - spreekt namens de ondernemers in en rond de stad. Hij is voorzichtig optimistisch over de kabinetsplannen. "Er staan goede dingen in maar nu is het ook een kwestie van de daad bij het woord voegen, de  boter bij de vis."

Het Kabinet-Schoof richt zich onder meer op een open economie en een beter vestigingsklimaat voor bedrijven en ondernemers. Baâdoud: "Voordeel is dat de regeldruk eraf gaat. voordeel is ook dat er echt gekeken gaat worden of ondernemers hun financiering rond kunnen krijgen, dat banken er niet maanden over doen om een zakelijke rekening te openen. Ook is het goed dat er gekeken gaat worden naar ruimte voor economische innovatie."

Quote

"Ik roep het kabinet en de gemeente op: ga nou niet achterover leunen"

 Achmed Baâdoud - voorzitter MKB-Metropool Amsterdam

Toch blijft Baâdoud voorzichtig. Er is de ondernemers wel vaker wat beloofd, zegt ie. "Ik roep het kabinet en ook de gemeente op: ga niet achterover leunen omdat het goed op papier staat, maar ga nu ook echt aan de bak. Zorg dat wij die stappen met elkaar gaan zetten. Want we hebben die ondernemers hard nodig voor deze stad."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938