Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Amsterdamse cultuursector maakt zich zorgen: "Kabinet Wilders zou rampzalig zijn"

24 november 2023, 13.00 uur · Door Nienke Teunissen

De directeuren van het Ketelhuis en De Balie maken zich zorgen over de toekomst van de cultuursector in de stad. In het partijprogramma van de PVV, de overduidelijke winnaar bij de verkiezingen, staat dat er geen enkele euro naar cultuurinstellingen zal gaan. "Je kan er op rekenen dat, als ze lang genoeg zitten, er flinke bezuinigingen gaan komen."

AT5

Cultuursector

In Het Ketelhuis, de kleine bioscoop in het Westerpark, is directeur Alex de Ronde niet geheel geschokt van de uitslag. "Wel van het feit dat er maar twee partijen waren die wilden investeren in kunst en cultuur. Alleen Groenlinks/PvdA en D66 hadden dat hun partijprogramma's staan."

Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, sluit zich daarbij aan. "Het zegt wel iets dat we blijkbaar als cultuursector de mensen niet kunnen overtuigen over hoe belangrijk deze sector is voor de maatschappij." Toch moet De Ronde het nog allemaal zien gebeuren. "Het zou mij verbazen als Geert Wilders in het kabinet komt. Als dat gebeurt, zou het wel echt rampzalig zijn."

Vrije debat

Bij De Balie verwachten ze dat de verkiezingsuitslag wel positief is voor het maatschappelijke debat. "Het toenemende verschil over wat een goede samenleving is, zal moeten leiden tot meer gesprek. Je moet tot elkaar komen, je moet elkaars ideeën begrijpen, je moet elkaars achtergrond begrijpen. Dus maatschappelijk gezien denk ik dat de toekomst van de Balie rooskleurig is."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938