Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krokettenlegende en banketbakker Cees Holtkamp geridderd

14 september 2024, 18.00 uur · Aangepast 14 september 2024, 19.46 uur · Door Hedwig Goudsmit

Een enorme verrassing vanochtend voor banketbakker Cees Holtkamp, die vandaag is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt een onderscheiding voor zijn inzet als banketbakker, nu hij vandaag precies zeventig jaar in het vak zit. Locoburgemeester Marjolein Moorman overhandigde het lintje tijdens een surpriseparty.

AT5

Dit had hij nooit verwacht, zo zegt Holtkamp. Van oud-burgemeester Job Cohen kreeg hij eerder al een gemeentelijke onderscheiding. "Gekker moest het niet worden, maar toch wel dus", lacht hij. Nu heeft hij er een koninklijke onderscheiding bij.

Meer dan verdiend, vinden de klanten die in de rij staan voor de beroemde taartjes en kroketten "Was hij niet al geridderd?", vraagt een klant zich af. "Dit is overduidelijk de beste bakker van Amsterdam." Een ander: "Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik kom hier elke week." 

70 jaar

Maar dat hij een onderscheiding heeft gekregen, komt niet alleen doordat wat hij maakt lekker is. Hij heeft in de zeventig jaar dat hij het vak beoefent ook talloze studenten begeleid en daarmee zijn kennis doorgegeven.

Het is vandaag ook precies zeventig jaar geleden dat Holtkamp begon als banketbakker. Naast de glunderende banketbakker staat zijn vrouw Petra Holtkamp. Zij weet nog goed toen ze hun eigen zaak op de Vijzelgracht openden, 55 jaar geleden.

Quote

"De Vijzelgracht is veel veranderd, maar Holtkamp is nooit veranderd"

Marjolein Moorman - locoburgemeester

"We konden niet eens een lening krijgen bij de bank, omdat er geen vertrouwen was in de buurt. "Haar man vult haar weer aan: "De buurt zou aan weerzijden worden gesloopt ten behoeve van parkeerterreinen. Maar we deden het toch."

Volgens de locoburgemeester verdient Holtkamp het lintje ook voor zijn durf en doorzettingsvermogen. "De Vijzelgracht is natuurlijk best wel veranderd, maar Holtkamp is nooit veranderd. Het hoort bij Amsterdam en daar zijn we trots op."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938