Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder blijft bij vermindering sociale huur in Holendrecht

12 september 2024, 07.49 uur · Aangepast 12 september 2024, 08.04 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Wethouder Reinier van Dantzig gaat het plan om bij de nieuwbouw in Holendrecht 30 procent sociale huur te realiseren (in plaats van de gemeentelijke norm van 40 procent) niet aanpassen. Volgens hem is het toevoegen van andere woningen juist 'een vaak genoemde wens' van bewoners

Dat schrijft de wethouder Woningbouw in antwoord op schriftelijke vragen van SP-raadslid Remine Alberts. Zij reageerde verontwaardigd op het plan en vroeg zich af waarom de gemeente 'niet vasthoudt aan zijn eigen woonbeleid om 40 procent sociaal te bouwen'. Nu is 92 procent van de woningen in de wijk een sociale huurwoning en door de komst van de nieuwbouw en de sloop van een deel van de bestaande woningen gaat dat percentage naar ongeveer 80 procent.

Quote

"Dit is aanzienlijk hoger dan het stedelijk gemiddelde van 58 procent"

Reinier van Dantzig - wethouder Woningbouw

"Dit is aanzienlijk hoger dan het stedelijk gemiddelde van 58 procent", regeert Van Dantzig. Hij wijst op een onderzoek uit 2020 waarin staat dat het aantal 'kwetsbare bewoners' in wijken met veel sociale huurwoningen toeneemt. "Dit heeft negatieve effecten op de samenredzaamheid, veerkracht en leefbaarheid van de wijk."

Het afwijken van de formule van 40 procent sociale huur, 40 procent voor middeninkomens en 20 procent voor de vrije sector (40-40-20) maakt het volgens hem mogelijk om 'een meer gedifferentieerde woningvoorraad te realiseren'. Volgens hem verlaten 'de meer succesvolle buurtbewoners' de wijk nu omdat er behalve sociale huurwoningen geen andere woningen worden aangeboden. "Er is voor hen op dit moment geen mogelijkheid om verder te groeien binnen de eigen buurt", schrijft de wethouder.

Van Dantzig ontkent dat het college van burgemeester en wethouders in een eerdere brief een koppeling heeft gemaakt tussen het verbeteren van de veiligheid op straat en het aantal sociale huurwoningen. Volgens hem was het een toelichting op een ambitie uit een ander gemeentelijk document waarin stond dat bewoners van Zuidoost zich veilig op straat moeten voelen. 

In december zal de gemeenteraad over het plan debatteren. In 2026 moetende eerste werkzaamheden starten, het bouwen van de woontorens zal rond 2027 beginnen. Pas in 2035 zal al het werk afgerond zijn. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938