Start van hoofdcontent

Stad

nl

SP kritisch op verminderen sociale huur in Holendrecht: "Nieuwbouw niet voor de buurt"

2 augustus 2024, 07.00 uur · Aangepast 2 augustus 2024, 10.33 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: Gemeente Amsterdam

SP-fractievoorzitter Remine Alberts heeft het college van burgemeester en wethouders om opheldering gevraagd over het verminderen van het aantal sociale huurwoningen in Holendrecht. Wethouder Reinier van Dantzig gaf in juni aan dat de gemeente daar gaat afwijken van de regel om 40 procent sociale huurwoningen te bouwen. 

Bij de nieuwbouw gaat het om 30 procent sociale huur. Het totale aantal sociale huur in de wijk gaat daardoor van 92 naar ongeveer 80 procent. Alberts schrijft dat haar partij zich afvraagt voor wie de nieuwe woningen gebouwd worden. "Het lijkt erop dat het college niet zozeer van plan is betaalbaar te bouwen voor de buurt, maar voor mensen van buiten met hogere inkomens om de samenstelling van de buurt te veranderen."

Veilig op straat

Alberts valt ook over een alinea in de brief die Van Dantzig stuurde over veiligheid. De wethouder schreef dat het verlagen van het aantal sociale huurwoningen 'goed aansluit' op de ambitie van de gemeente dat inwoners van Zuidoost veilig en fijn opgroeien en zich veilig voelen op straat.

"De SP vraagt zich af waarom het college hier een expliciete koppeling maakt tussen sociale huur en een ervaren gevoel van onveiligheid op straat", schrijft Alberts. "Grootstedelijke problematiek als onveiligheid, werkeloosheid en armoede zijn toch niet te herleiden tot sociale huurwoningen? Anders gezegd: op welke manier helpt het terugdringen van het aandeel sociale huurwoningen, Amsterdammers aan een fijne baan, opleiding of een bestaan zonder schulden?"

Quote

"De SP begrijpt werkelijk niet waar het college het idee vandaan haalt"

Remine Alberts, SP

Ze schrijft wel te snappen dat Van Dantzig een stad wil waarin rijk en arm naast elkaar woont. "Maar de SP begrijpt werkelijk niet waar het college het idee vandaan haalt dat het verlagen van het aandeel sociale huurwoningen op zichzelf bijdraagt aan fijnere buurten en een veilig gevoel op straat. Bovendien is de SP bang dat door het terugschroeven van de sociale huur en het bouwen van hele dure koopwoningen, gezinnen in Holendrecht en omgeving die snakken naar ruime en betaalbare woningen nog steeds niet aan goede huisvesting helpt."

Alberts wil van het college van burgemeester en wethouders onder meer weten waarom de gemeente zich niet aan het eigen woonbeleid houdt, waarom er niet gekozen is voor renovatie van de woningen aan Ochtenhof en Opheusdenhof en of de gemeente op enige wijze invloed kan hebben op de verkoopprijs van de nieuwe koopwoningen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938