Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Schoof over moeizame relatie Den Haag - Amsterdam: "Ben premier van iedereen"

11 september 2024, 21.46 uur · Aangepast 12 september 2024, 08.24 uur · Door Nicolai Brannan

Komt de overlast op straat terug nu het kabinet stopt met het financieren van de bed-bad-brood-regeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers? "Het allerbelangrijkste is dat mensen teruggaan naar hun eigen land", reageert premier Dick Schoof op de vraag over de zorgen bij gemeenten.  Schoof en de minister van volksgezondheid Fleur Agema bezochten vanmiddag het BovenIJ ziekenhuis.

Schoof en Agema (PVV) bezochten het BovenIJ om te praten over de buurtfunctie van het ziekenhuis. "Dat heb ik hier ook meerdere keren gehoord: dat hier die zorg goed georganiseerd moet zijn", zei de premier na afloop.

Agema: "Het is heel belangrijk dat je naar een ziekenhuis in de buurt kunt waar je een vast gezicht hebt, een vaste arts." Het was ook één van de eerste werkbezoeken van de nieuwe premier en minister aan Amsterdam. 

Amsterdam

Schoof heeft hier nooit gewoond en ook niet gestudeerd. "Ik ben af en toe een Nederlandse toerist in Amsterdam. Ik heb hier af en toe hardgelopen, maar nog niet de marathon. Wel de halve en ook de dertig van Noord." Agema: "Ik kom uit de omgeving en hou van Amsterdam. Over de politiek hier laat ik mij niet uit."

De bestuurlijke verhoudingen tussen Den Haag en Amsterdam zijn wel eens beter geweest. Onder andere asielwethouder Groot Wassink heeft zich meermaals scherp uitgelaten over het nieuwe kabinet. En - al heeft hij het inmiddels teruggenomen - zei eerder de telefoon van asielminister Faber van de PVV niet op te nemen.

Schoof en Agema op werkbezoek in Noord - AT5

Over de zorgen onder Amsterdammers nu de PVV meeregeert zegt Schoof: "Kijk naar het hoofdlijnenakkoord. Dat is een keurig akkoord. Ik heb het elke keer herhaald: ik ben een premier van iedereen, daar werken we aan. Het hoofdlijnenakkoord werken we uit in een regeerprogramma."

Bed-bad-brood

Dat regeerprogramma komt aanstaande vrijdag.  Duidelijk is al wel dat Den Haag - tot groot ongenoegen van het stadsbestuur - niet meer gaat meebetalen aan de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. 

Schoof: "Ze zijn door de asielprocedure gegaan en hebben uiteindelijk geen toestemming gekregen om in Nederland te blijven en het verzoek gekregen terug te keren naar hun land." En als ze niet gaan? Schoof:  "Dan is het hun verantwoordelijkheid om terug te gaan naar hun eigen land."

En de zorgen over openbare orde en veiligheidsproblemen, zoals eerder met de We Are Here groep gebeurde, die meerdere panden kraakten? Schoof: "Het allerbelangrijkste is dat mensen teruggaan naar hun eigen land."

Halsema

In juli had Agema nog online een akkefietje met burgemeester Halsema. De minister reageerde tijdens het debat van de regeringsverklaring op X op een Instagram-post van Halsema. Agema zegt dat de relatie nu prima is. "Ik ken haar niet persoonlijk, maar kreeg onlangs wel een uitnodiging voor de viering van de 750e verjaardag van Amsterdam. Daar stond Halsema's naam onder. Ik kan die datum alleen niet."

Schoof komt wel, vertelt hij. "Ik heb er met de burgemeester over gesproken. Het was nog de vraag of het aan het begin of eind was, maar ik kom het feest meevieren in de stad."

Er zullen in ieder geval nog wel wat plooien gladgestreken moeten worden tussen Amsterdam en Den Haag, maar duidelijk is al wel: politieke verschillen zullen er blijven.

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].