Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Wethouder Groot Wassink weigert samenwerking met PVV-kabinet'

25 juni 2024, 07.35 uur · Aangepast 25 juni 2024, 08.35 uur · Door AT5

Wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) stapt op als voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Groot Wassink, die in de stad over de opvang van vluchtelingen en ongedocumenteerden gaat, weigert samen te werken met het nieuwe kabinet waar de PVV in zit. 

AT5 / Luuk Koenen

Volgens de wethouder trekt hij 'een persoonlijke grens' om niet te gaan samenwerken met het nieuwe kabinet, zo legt hij uit aan Het Parool. "Ik vind de PVV een extreemrechtse partij die een bedreiging vormt voor de democratische orde en de rechtsstaat."

Groot Wassink is de afgelopen jaren de voorzitter van de asielcommissie geweest. In die commissie wordt er gezocht naar opvangplekken voor asielzoekers en gesproken over huisvesting. Hij zat de vorige regeringsperiode met staatssecretaris Eric van der Burg om tafel, maar wil dat niet met de beoogde nieuwe PVV-minister Marjolein Faber. De wethouder denkt dat de nieuwe minister 'het opvangprobleem niet wil oplossen' en wil die samenwerking niet aangaan. "Ik vind dat ik dit niet kan doen. Ik wil niet normaal maken wat ik niet normaal vind."

Wethouder blijven?

Het besluit om zich terug te trekken als voorzitter is volgens Groot Wassink niet gericht op personen, maar op het volledige rechtse kabinet. Belletjes en werkbezoeken met ieder van de nieuwe bewindslieden ziet hij 'niet gebeuren'. 

Maar ben je met die houding nog wel geschikt als wethouder, die normaal gesproken toch regelmatig contact heeft met leden van het kabinet. Groot Wassink is zelf van mening van wel. "Ik ben hier om het Amsterdamse belang te dienen. Ik werk voor de Amsterdammers. Al zal ik mij als wethouder linksom of rechtsom heus wel eens tot het kabinet moeten verhouden."

Scherpe opmerkingen

Sinds de afgelopen verkiezingen reageerde Groot Wassink al meerdere keren op, het toen nog mogelijke, kabinet waar de PVV aan meedoet. Direct na de verkiezingsdag liet hij weten dat Wilders in ieder geval 'niet zijn premier' zou worden. Ook tijdens de onderhandelingen tussen de coalitiepartijen zei de wethouder dat bij een daadwerkelijke komst van een rechts kabinet hij zou gaan zoeken naar de 'marges van de wet'.

Toen het duidelijk werd dat het nieuwe kabinet niet langer mee wil betalen aan de zogeheten Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen (LVV), reageerde de wethouder ook fel. Amsterdam zou door blijven gaan met de opvang van ongedocumenteerden. "Dit kabinet doet eigenlijk een beetje de vingers in de oren en zegt 'lalala het bestaat niet', dat betekent niet dat die problemen opeens weg zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938